Ova namirnica ubija 1,8 miliona ljudi godišnje

pixabay.com

I Svetska zdravstvena organizacija je upozorila na upotrebu ove namirnice.

Veliki unos soli u organizam nikako nije dobar, pa po izveštajima Svetske zdravstvene organizacije, katastrofalni efekti njene konzumacije su neizbežni.

Povišen krvni pritisak, povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka želuca, gojaznosti, osteoporoze i bolesti bubrega, samo su neki od problema koje donosi prekomeran unos soli.

“Procenjuje se da je 1,89 miliona smrtnih slučajeva svake godine povezano s konzumiranjem previše natrijuma”, saopštili su iz SZO.

Kako piše Times of India, natrijum igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže tečnosti i prenošenju nervnih impulsa u telu.

Koliko soli treba unositi dnevno?

Za odrasle, SZO preporučuje manje od 2000 mg natrijuma dnevno (što odgovara manje od 5 g soli dnevno (nešto manje od kašičice). Za decu uzrasta od 2 do 15 godina, SZO preporučuje smanjenje doze za odrasle na osnovu njihovih energetskih potreba.

Važno je napomenuti da visok nivo natrijuma podstiče telo da zadrži vodu kako bi se postigla ravnoteža koncentracije natrijuma u krvotoku. Taj povećani volumen krvi stvara dodatni pritisak na arterijske zidove, što dovodi do povišenog krvnog pritiska

Read More