OVAJ ČOVJEK JE GENIJE: Zahvaljujući svom izumu grije se za 20 eura!

Sistem koji je ovaj čovjek napravio je u obliku slova U. Iza ložišta može da se doda bure u kojem se može grijati voda, i na kojem može da se kuha!

Tridesetogodišnji Bjelopoljac Milovan Cvišić, je između ostalog, izumeo raketa-šporet ali i crnogorski merak- bicikl.

„Sistem je u obliku slova U. S jedne strane se loži i ima iza sulundar koji vuče dim vani. Iza ložišta može da se doda bure na koje može da se kuva.Ja sam prošle zime dodao bojler pa sam grijao vodu preko njega“, objašnjava Cvišić.

“Nakon početnog eksperimenta shvatio je da to nije dovoljno, pa je odlučio da svoj raketa-šporet, zbog veće uštede i izgleda, dozida ciglom i glinom. „Prednost zidanog šporeta je u tome kad se ta masa ugreje za nekih četiri-pet sati njoj treba baš dugo da se ohladi i dovoljno je samo malo drva da održava tu toplotu. Ja ložim baš kad je hladno jedno četiri-pet puta po jedno drvo i to je velika razlika u odnosu na razne sisteme grejanja koji postoje i zahtevaju ogromnu količinu tog ogrevnog materijala“, kaže Bjelopoljac.

Kako nema stalni posao, a za ogrev mu je trebalo od 10-12 metara drva za godinu, zahvaljujući svom izumu Milovan za grejanje sada izdvaja znatno manje para. „Tu, dvadesetak evra, četiri bale okoraka smrčevih to sam koristio za njega jer mi je bilo jednostavnije, ne mora da se krati samo se malo usitne i lože se.“

Za Milovanov šporet saznali su mnogi pa se javljaju da i njema napravi jedan takav.

„Volim to da radim jer svaki je posao jedinstven, svaki šporet je jedinstven tako da svaki put je to izazov“, kaže on.

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja