Ove namirnice mogu ozbiljno naštetiti vašem mozgu i srcu: Evo s čime nikako ne smijete pretjerivati

Autor: F.F

Istraživanje provedeno u Brazilu na uzorku od 10.000 sudionika ukazuje na to da ograničavanje određene skupine namirnica u svakodnevnoj prehrani može imati dugoročne koristi za zdravlje mozga. Ova studija se pridružuje nizu istraživanja koja sugeriraju negativan utjecaj ultra procesirane hrane na kognitivne funkcije.

Prema istraživanju, postoji veća vjerojatnost kognitivnog pada ako više od 20 posto dnevnih kalorija dolazi iz ultra prerađene hrane. Sudionici koji su konzumirali najveće količine prerađene hrane doživjeli su 28 posto bržu stopu globalnog kognitivnog pada tijekom 10 godina praćenja, piše Gloria.

Foto: Unsplash

Evo što izbjegavati

Ultra procesirana hrana, koja čini značajan udio prehrane u Brazilu i drugim zapadnim zemljama, povezana je s ekstrakcijom tvari, umjetnim bojama, okusima i raznim aditivima. Kategorija ultra procesirane hrane uključuje pakiranu hranu, grickalice, smrznuta jela, brzu hranu te proizvode poput kolača, slatkiša i bezalkoholnih pića.

Stručnjaci otkrili koja je vrsta kruha najzdravija: Bitno je izbjegavati jedno

Ovo istraživanje dodatno potvrđuje potrebu za smanjenjem unosa ultra procesirane hrane, ne samo radi zdravlja mozga, već i zbog povezanih rizika kao što su slabljenje mišićne snage, kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i povećani rizik od smrtnosti. Savjetuje se smanjenje unosa ove vrste hrane na manje od 20 posto ukupnog kalorijskog unosa.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More