Ove stvari nikako ne smijete bacati u odvod: Negativno utječu na dom, okoliš i vaš novčanik

Autor: F.F

Bacanje različitih materijala i predmeta u odvode isprva se može činiti u redu, ali skriveni troškovi mogu vrlo brzo izaći na vidjelo. To negativno utječe na okoliš, vaš dom i vas same, stvarajući ozbiljne zdravstvene i sigurnosne probleme. Kako biste izbjegli rizike povezane sa začepljenim odvodom duboko u cijevima, morate biti svjesni onoga što bacate u odvod.

Koliko ste puta bacili ostatak kave u kuhinjski sudoper? Koliko puta ste bacali ostatke ili pokvarenu hranu u WC? Jeste li pak ikada bacali neiskorištene lijekove u umivaonik? Sve su to stvari koje mnogi bacaju odvod bez previše razmišljanja, ali svakako bi trebali. Osim što štetite odvodu i stvarate probleme za svoj novčanik, ali i majstora, utječete i na okoliš.

Postoje mnoge stvari koje ljudi bacaju u svoj odvod, a uopće ne razmišljaju koliko je to opasno za njihove odvode – i džepove. Promislite o tome što bacate u svoj odvod, a mi ćemo vam pokušati pomoći s listom stvari koje ne smijete bacati u odvod, a donosi ih AdvantaClean.

Foto: Pexels

Evo što ne smijete bacati u odvod

1. Talog kave: Da, talog kave dovodi do začepljenja. Nakon što se upotrijebi, talog kave postaje vlaknast, što ga čini teškim za otapanje ili razgradnju.

2. Tjestenina: Tjestenina ima tendenciju zapetljavanja i stvaranja problema u odvodima. Može se i napuhnuti od vode te tako blokirati prolaz u odvodu.

3. Vlaknasto povrće: Povrće poput kukuruza i šparoga ima visoku koncentraciju vlakana, koja zaglave u odvodima.

4. Ulja, maslac i mast: Masnoće za kuhanje stvrdnut će se unutar cijevi uzrokujući začepljenja.

5. Ljuske jaja: Ljuske imaju oštre rubove koji često zapinju u cijevima.

Mnogi namještaju krivu temperaturu hladnjaka što može dovesti do kvarenja i bakterija

Treba paziti

6. Žele, gelovi ili sapuni: Materijali koji sadrže želatinu mogu uzrokovati sluzava začepljenja.

7. Kosa: Kosa se lako zapetljava i stvara nered u odvodima.

8. Istečeni ili neiskorišteni lijekovi: Bacanje lijekova može uzrokovati ozbiljne probleme s odvodima.

9. ‘Bombe’ za kupanje: Puderaste strukture bombi za kupanje uzrokuju začepljenja u kadi i odvodnim cijevima.

10. Brašno, zobene pahuljice i kukuruzni škrob: Ovi proizvodi postaju ljepljivi ili gumasti kad su mokri, stvarajući čvrste blokade.

Pametno odlaganje otpada ključno je za očuvanje vaših odvoda i okoliša, ali i vašeg novčanika. Isto tako, ako su vam računi za struju preveliki, svakako pripazite na to koje uređaje ostavljate uključenima. Više o tome pročitajte OVDJE.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More