Ove začine treba dodavati u sva jela

Pixabay

Ilustracija

Dr Pola Daidon, Džoana Ven i dr Gretčen San Migel za magazin SheFinds otkrili su koje protivupalne začine trebate dodavati u skoro sva jela zbog prednosti koje nose.

Upala, iako je prirodna reakcija u telu, može postati hronična i dovesti do različitih zdravstvenih problema, posebno kako starimo.

Međutim, priroda nudi mnoštvo protivupalnih začina, od kojih svaki sadrži bioaktivna jedinjenja koja su istražena zbog svojih moćnih protivupalnih svojstava.

Uključivanje ovih začina u ishranu osoba posebno onih starijih od 40 godina može ponuditi brojne zdravstvene prednostii potencijalno pomoći u upravljanju različitim stanjima.

Đumbir, poznat po svom posebnom ukusu i aromatičnim kvalitetama, nije samo osnovna namirnica u kuhinjama širom sveta, već se može pohvaliti i izvanrednim nizom zdravstvenih prednosti, posebno za pojedince koji žele da se bore protiv upale i unaprede celokupno zdravlje.

Đumbir sadrži jedinjenja poput gingerola, koji su povezani sa smanjenjem upale i poboljšanom kognitivnom funkcijom. Takođe ima pozitivan uticaj na vaš metabolizam, koji ima tendenciju da usporava kako starite.

Đumbir povećava termogenezu vašeg tela, što uzrokuje veću stopu sagorevanja kalorija.

Pored brzog metabolizma, druge prednosti uključuju svojstva stabilizacije šećera u krvi i suzbijanje apetita, koje mogu prirodno ubrzati proces mršavljenja.

Glavno za snažna protivupalna svojstva kurkume je njeno aktivno jedinjenje, kurkumin, koji je opsežno proučavan zbog svoje sposobnosti da modulira upalne procese u telu.

Začini poput kurkume imaju termogeni učinak na telo i uzrokuju da telo proizvodi više topline, čime se sagoreva više kalorija.

Antioksidativno svojstvo kurkume može pomoći u smanjenju insulinske rezistencije, šećera u krvi, nivoa holesterola i drugih metaboličkih stanja koja su rezultat gojaznosti.

Baš kao i đumbir, odličan je i za vaš mozak. Kurkumin može pomoći u poboljšanju funkcije mozga smanjenjem oksidativnog stresa.

Bilo da se koriste u kuvanju ili se konzumiraju kao suplemente, ovi začini nude prirodno i holističko sredstvo za podržavanje zdravijeg tela i ublažavanje rizika povezanih s hroničnom upalom.

Read More