Ovi su poslodavci skratili radni tjedan na četiri dana: Otkrili na što se najviše gubi vremena

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Godinu dana od početka eksperimentalnog programa četverodnevnog radnog tjedna u kompanijama diljem Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, postignuti su izvanredni rezultati koji su zadovoljili kako zaposlene, tako i upravu tvrtki koje su sudjelovale u inicijativi.

Istraživanje pod nazivom “4 Day Week Global,” koordinirano od strane neprofitne organizacije koja je nadgledala studiju, detaljno je pratilo zdravstveno stanje, opću dobrobit i poslovne rezultate čak 41 tvrtke koje su prošle godine prešle na kraće radno vrijeme. Izvješće je pokazalo kako se godinu dana nakon pokretanja ovog eksperimenta prosječan radni tjedan zaposlenika smanjio na manje od 33 sata, što je značajan pad u odnosu na prethodnih 38 sati. Ovaj korak bliže cilju od 32 radna sata, čime bi se četverodnevni radni tjedan sastojao od osmosatnih dana, predstavlja značajan napredak prema većoj fleksibilnosti i uravnoteženosti radnog vremena.

POSLODAVAC KAKVOG BI SVI HTJELI: Uveo četverodnevni radni tjedan i radnicima ostavio iste plaće, i to u Hrvatskoj

Ovako značajno smanjenje radnih sati rezultat je usmjeravanja kompanija prema efikasnijem poslovanju, umjesto povećanja intenziteta rada. Ušteda vremena postignuta je kroz smanjenje broja sastanaka, pojednostavljenje komunikacije te stvaranje većeg fokusa kako bi se smanjile distrakcije, piše Bloomberg.

Beneficije nastavljaju rasti

Studija dalje sugerira da prednosti prelaska na četverodnevni radni tjedan ne samo da su održane, već su se i dodatno produbile tijekom vremena, umjesto da su se istrošile.

Foto: Unsplash

“Zabrinutost koju često čujemo je da nema šanse da se održe rezultati naših ispitivanja, jer novina na kraju mora nestati, ali evo nas godinu dana kasnije s beneficijama koje samo nastavljaju rasti”, rekao je Dale Whelehan, izvršni direktor na projektu 4 Day Week Global dodavši kako je ovo veoma obećavajuće za održivost ovog modela.

Dodatno, fizičko i mentalno zdravlje zaposlenika ostalo je stabilno tijekom cijele godine, a ravnoteža između profesionalnog i osobnog života nastavila se poboljšavati.

Dublji utjecaj

“Ovo ukazuje na to da pozitivni učinci četverodnevnog radnog tjedna na opću životnu zadovoljštinu pojedinaca mogu imati dublji utjecaj nego što se prvotno pretpostavljalo”, ističe Juliet Shore, vodeća istraživačica i profesorica na Bostonskom koledžu, u svom izvješću.

Skraćeni radni raspored također je potaknuo sposobnost kompanija da privlače i zadržavaju kvalitetno osoblje. Gotovo trećina zaposlenika koji su prethodno razmišljali o napuštanju posla sada je rekla da su manje šanse da će otići.

Kada su upitani o povratku na petodnevni radni tjedan uz odgovarajuću naknadu, gotovo polovina ispitanika je istaknula da bi za takav korak zahtijevali značajno povećanje plaće. S druge strane, oko 10 posto zaposlenika smatra da nikakva financijska nadoknada ne bi bila dovoljna za povratak na stari raspored.

Nijedna od ispitanih kompanija nije iskazala namjeru da se vrati na uobičajeni petodnevni radni tjedan od ponedjeljka do petka. Ovi izuzetni rezultati dodatno potiču optimizam u vezi održivosti ovog novog radnog modela.

 

 

naslov 2

Autor:Dnevno.hr/I.J.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More