Ovo je najveća piramida na svetu

Baza tog drevnog hrama Asteka je, kako se navodi, čak četiri puta veća nego ona piramide u Gizi, a zapremina dvostruko veća, piše taj portal.

Keopsova piramida i Sfinga u Egiptu

Nije poznato, napominje se, ko je sagradio taj tajanstveni objekat, čija se starost procenjuje na oko 2.300 godina, ali je sigurno da je materijal od kojeg je izgrađena pomogao da piramida ostane sakrivena, barem njena veličina.

Hernan Kortes, koji je 1519. godine izvršio invaziju na drevni grad Čoluli, tu piramidu nije ni primetio, a lokalno stanovništvo je objekat otkrilo tek 1910. godine, iako je dugačka 450 metara, koliko i devet olimpijskih bazena, i visoka 66 metara.

Sve do početka 20. veka, ta najveća piramida na svetu, bila je skrivena ispod guste vegetacije.

Danas je piramida poznata pod imenom „Planina koju je napravio čovek“. Crkva koja je na njenom vrhu nastala je pre 500 godina.

Vrlo malo se zna o toj piramidi. Smatra se da je izgradnja počela 300. godina pre Hrista, ali ne zna se ko ju je izgradio. U kasnijim istraživanjima otkriveno je da na tom mestu zapravo postoji šest piramida, koje su građene jedna iznad druge.

Za gradnju su korišćene cigle, napravljene mešanjem blata sa drugim materijalima, poput peska ili slame, koje su se onda pekle na suncu.

Jela piramida //

U suvoj klimi, te cigle su izuzetno izdržljive, traju hiljadama godina. Ali u vlažnom Meksiku, to je bila plodna platforma za tropsku džunglu.

Piramida se može istražiti putem mreže tunela sagrađenih početkom 20. veka, a grad se 500 godina nakon Kortesa suočava sa novom invazijom — turistima.

Danas je ta piramida najveći spomenik ikad sagrađen, a po strukturi podseća na piramidu Sunca u Teotihakanu. U blizini piramide pronađeno je oko 400 grobova, po čemu se može zaključiti da je to bilo neka vrsta svetog mesta.

Grad je napušten u 7. ili 8. veku, a danas je vrlo popularan među turistima.

 

Tanjug