Ovo je voće koje najviše goji

pixabay.com

Voće je na samom vrhu liste namirnica koje bi trebalo svakodnevno da unosite, ali i voće ima svoju kalorijsku vrednost i sadrži šećer.

Kada bismo prosečno unosili više od 100 grama slatkog i kaloričnog voća, dnevno bismo unosili dodatnih 350 kalorija i 60 grama šećera.

Voće je dobro za vas i nudi organizmu potrebne nutrijente i minerale, ali se i razlikuje po količini šećera koji sadrži. Ako želite da održite telesnu težinu ili ste na dijeti, dobro je znati koje voće je dobro izbegavati.

Pogledajte kalorijsku vrednost nekih voćki:

Mango

Jedan mango sadrži oko 45 grama šećera, pa nije najbolji izbor za one na dijeti. Ako vam je mango omiljeno voće, a na dijeti ste, pojedite samo krišku ili dve.

Grožđe

Samo šaka grožđa sadrži oko 23 grama šećera, a to je jako puno za te male bobice koje se lako jedu. Manje ćete ga pojesti ako ih presečete na pola i stavite u zamrzivač, ali će tako sigurno poslužiti kao prava letnja poslastica koja se žvaće nešto duže…

Trešnje

Malo je onih koji trešnje ne vole, ali na žalost sadrže i puno šećera pa će samo mala porcija pružiti i do 18 grama šećera. Naravno, najbolje je pojesti male količine, mada znamo koliko je to teško…

Banane

Jedna manja banana sadrži oko 14 g šećera, ako je to previše za vaše potrebe, pola banane možete dodati obroku, jogurtu ili salatama.

Smokve

Dve manje smokve sadrže oko 16 g šećera, pa će vam biti dovoljno nekoliko kriški ove poslastice ako ste na dijeti. Dodajte ih doručku ili salatama.