OVO nikako nemojte raditi neposredno nakon buđenja! Ne kvarite vaše raspoloženje i zdravlje!

82

Jutro bez kafe je većini svjetske populacije je nezamislivo, i niko ne sugeriše da treba da se odreknete tog zadovoljstva, ali prije toga trebali biste pojesti nešto.

Šoljica jutarnje kafe ujutro na tašte je pravi šok za organizam i tijelo, i to nimalo pozitivan. Kafa, i to crna, na prazan želudac pojačava izlučivanje hlorovodične kiseline u organe za varenje, a to će osobe koje pate od gastritisa itekako osjetiti. Ako mislite da nemate smetnji sa organima za varenje te da ste bezbijedni itekako se varate, jer hlorovodična kiselina razgrađuje hranu u želucu, a ukoliko prije konzumiranja kafe niste doručkovali, imat ćete smetnje  pri probavi drugih obroka. Posebno otežano će se razgrađivati proteini, što stvara nove naknadne probleme probleme, jer nerazrađeni proteini izazivaju nadutost, upalu i iritaciju crijeva i kompletnog sistema za varenje hrane i abdomena.

Kafa svakako djeluje na pojačano lučenje kortizola,  koji je hormon stresa, a on se još više luči ukoliko kafu pijete na prazan želudac. Lupanje srca, stres u tijelu, kratak dah i anksioznost su neke od čestih posljedica konzumacije jutarnje kafe prije nego što doručkujete.

I ne samo to! Kofein smanjuje nivo seratonina u krvi, hormona sreće, a nedostatak ovog hormona jedan je od glavnih uzročnika depresije. Kada popijemo kafu, ili neki drugi napitak koji u sebi sadrži visok nivo kofeina na prazan želudac, raspoloženje će se naglo podići, ali ubrzo potom postat ćemo nervozni i neraspoloženi. A ako pijemo više kafe nego što je preporučeno u toku dana, nivo seratonina postaje uslovljen vanjskim faktorima, a trebao bi da je rezultat rada našeg tijela u toku dana.

Dakle, jutarnju kafu treba piti nakon doručka, i to najranije sat nakon buđenja kako ne biste ugrozili svoje zdravlje.