OVO NISTE ZNALI: 7 gadnih i sasvim normalnih stvari koje se u svakom trenutku dešavaju u vašem teluNaša tela većinu vremena provode održavajući nas zdravim, ali to rade na potpuno lude načine.

Zapravo, naše telo je središte u kom se odvijaju razne grozne stvari, od varenja preko gasova do kamenčića u krajnicima. Srećom, na prvi pogled, odvratni procesi su zapravo skroz normalni.

telo

Predstavljamo vam spisak “ludih” stvari koje se odvijaju u ljudskom organizmu:

1. Gusta lepljiva sluz se skuplja unutar nosa

Iako sluz povezujemo sa kijanjem, šmrcanjem i lošim izgledom, njena proizvodnja je sasvim normalna stvar. Telo stvar sluz (oko litar dnevno) kako bi uhvatilo zarazne bakterije koje pokušavaju da uđu u organizam.

Tako da, samo napred, pogledajte u maramicu u koju ste upravo istresli nos i lično se zahvalite.

2. Hrana krstari 7 metara dugačkim “autoputem kroz creva”

Nakon što doručkujete, hrana putuje u vaš stomak, gde je razgrađuje želudačna kiselina.

Međutim, put varenja se tu ne završava. Odatle zatim putuje skoro 7 metara dugačkim crevima pre nego što stigne do vašeg “keramičkog trona” u toaletu.

3. Grinje vode ljubav na vašim trepavicama

Prema pisanju “Nacionalne geografije” postoje dve vrste grinja koje grade svoje naseobine na vašem licu. Tu žive ispunjenim životom, dobro se hraneći, puzeći i vodeći ljubav. Njihov ljubavni poligon najčešće su folikuli vaših dlaka.

4. Izumrle ćelije se mešaju sa prljavštinom u dubini vašeg grla

Vaši krajnici, ako ih još uvek imate, puni su malih otvora. Uprkos najboljim naporima krajnika, ovi otvori se često pune bakterijama, pljuvačkom i mrtvim ćelijama.

Većina ljudi ima sasvim podnošljivu količinu tog “otpada” u krajnicima. Kod daleko manjeg procenta može da dođe do razvoja kamenčića u krajnicima, koji su širi, teži rezervoari tog “otpada”.

5. Zapaljivi gasovi se gomilaju unutar vašeg organizma

Svi puštaju gasove. Ali da li ste se nekad zapitali od čega se oni sastoje? Većina crevnih gasova sastoji se od azota, kiseonika, ugljen-dioksida, vodonika (koji je zapaljiv) i, u nekim slučajevima, od metana (koji je takođe zapaljiv).

6. Na stotine žlezda izlučuje toplu tečnost u vaša usta

Postoji tri para velikih pljuvačnih žlezda u vašim ustima: doušne, podvilične i podjezične žlezde. Plus, pored njih postoji još na stotine manjih pljuvačnih žlezda. Sve one zajedno proizvode između litar i dva litra pljuvačke dnevno koju vaše telo koristi da rastvori delove hrane i započne proces varenja.

7. Vaša usta će se sama od sebe otvoriti u nekom trenutku

Može da se desi bukvalno svakog trena! Naravno, u pitanju je zevanje i to je sasvim prirodna stvar.

izvor: 24sata