Ovo su glavni simptomi kojima vas tijelo upozorava da vam prijeti nervni slom

Ovo su glavni simptomi kojima vas tijelo upozorava da vam prijeti nervni slom

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Nervni slomovi su obično izazvani stresom i anksioznošću, kada se osoba osjeća preplavljeno u nekom aspektu svog života, što najčešće uključuje rad, odnose i novac.

Međutim, nervni slom zapravo nije zdravstveno stanje, samo ime nije medicinski izraz već se njime opisuje situacija koja ukazuje na to da treba riješiti neke mentalne probleme. To je zapravo stanje uma i način kako tijelo govori da je prestiglo svoju granicu izdržljivosti i da treba da se pozabavite svojim emocijama.

Evo šest ranih znakova upozorenja na mogući emocionalni slom, koje ne treba da ignorišete.

1. Nepravilan rad srca

Nervni slom može se identifikovati kroz nekoliko fizičkih simptoma, ali nepravilan rad srca je najčešći. Tokom nervnog sloma možete osjetiti kao da vam srce lupa u grudima, što otežava disanje. To može pogoršati problem i onemogućiti vam da se smirite.


2. Napetost i glavobolja

Stres i anskioznost mogu biti izvori intenzivnih glavobolja. Imaju sposobnost da se manifestuju fizički, ali mi najčešće želimo da ostanu skriveni, što uzrokuje napetost u tijelu, koja se na kraju „pomiče“ u glavu i uzrokuje bol. Pokušajte duboko da dišete i ispravite držanje, što će vratnim mišićima pomoći da se oslobode pritiska.

3. Nepravilan san

Kad ste pod stresom, noćni odmor može biti nedostižan san. Nesanica vas može držati budnima satima, probuditi vas nekoliko puta tokom noći ili vas probuditi prerano. Međutim, ponekad, intenzivan stres može uzrokovati prekomjerno spavanje, ali ćete se probuditi osjećajući se kao da niste dobro spavali i mogli biste poželeti da ostanete u krevetu cijeli dan.

4. Želudačni problemi

Stres, nervoza i anksioznost mogu izazvati akutne i hronične bolove u želucu. Probavni sistem direktno je povezan s našim mentalnim zdravljem, pa kada ne radi, najvjerovatnije je to zato što i naš mozak ima poteškoća s radom. Višak stresa nerijetko je okidač za sindrom iritabilnog crijeva, podstaknutog odgovorom imunološkog sistema na stres.

5. Nemogućnost koncentracije

Još jedan znak nervnog sloma je nemogućnost koncentracije. Vaš um je predugo bio usredsređen na previše stvari, a sada je nemoguće da se fokusirate na jedan određeni zadatak.

Određena doza stresa može pojačati rad mozga i pomoći da se koncentrišemo, ali hronični stres ima moć da učini upravo suprotno. U najtežim slučajevima, stres može potpuno da ometa sposobnost mozga da zadrži pamćenje.

6. Anksioznost

Strah obično podstakne anksioznost, koja se ne vidi odmah zbog osjećaja paralize. Ali kada spoznate da ste zapravo anksiozni, dobro je da isprobate prirodne načine opuštanja poput joge, boravka u prirodi i dubokog disanja.

Broj pregleda:
22

2021-08-02
Aura Redakcija