Ovo su najgori deterdženti za pranje rublja: Među njima su dva koja Hrvati skupo plaćaju

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Njemačke organizacije koje se bave istraživanjem kvalitete proizvoda Öko-Test i Stiftung Warentest ispitali su kvalitetu ukupno 45 deterdženata u prahu i tekućem obliku koji se mogu pronaći na njemačkom tržištu. Istražitelji su ispitivali deterdžente po četiri kriterija: uklanjanje svakodnevne prljavštine, uklanjanje mrlja, održavanje boje i izbjegavanje iritacije kože, piše Fenix magazin.

Istraživanje je pokazalo da nije deterdžent nije dobio ocjenu “vrlo dobar”, a samo su četiri od 25 deterdženata u prahu u boji dobila ocjenu “dobar”. Zabrinjava što je veliki broj deterdženata koji su osobito popularni na hrvatskom tržištu dobio najgoru ocjenu.

Guliver

Pobjednik testa

Među sredstvima za pranje koji su dobili najgoru ocjenu su Ariel Color, Coral Color deterdžent Optimal Color i Lenor Color deterdžent Amethyst Blütentraum. Ovi su deterdženti dobili ocjenu “dovoljan” jer su inspektorima Öko-testa bili posebno uočljivi zbog alergenih mirisa i plastičnih spojeva štetnih za okoliš.

Vaš kruh može ostati svjež i do tri tjedna: Trebate ga spremati na ovo mjesto

Iako je poznatoj marki deterdženta Persil Color Megaperls Excellence Öko-test dao ocjenu “zadovoljavajuće”, Stiftung Warentest je ovaj proizvod proglasio pobjednikom testa.

Jednu stvar nikako ne biste trebali raditi s aluminijskom folijom

Tekući deterdženti su u pravilu dobili nešto lošije rezultate od deterdženta u prahu. Tako su se tekući deterdženti poznatih marki Lenor, Spee, Weißer Riese i Coral, od kojih se mnogi mogu naći i na hrvatskom tržištu, morali zadovoljiti s “dovoljno”. Osjetljivi deterdžent (tekući) pao je na testu s ocjenom “loše”.

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More