Ovom biljkom sa naših prostora u Izraelu liječe AIDS i RAK!

98

Zova spada u najdostupljenije biljake na ovim prostorima. Naši preci su je svakodnevno koristili radi zdravlja, ali su uživali i u njenim ukusnim i osvježavajućim napicima.

Za zovu kažu da je jedna od najzdravijih biljaka na svijetu. Sadrži velike količine vitamica C, flavonida i karotena. Lijek je za začepljene sinuse, bronhitis, alergije te astmu. Takđer, dokazano je da popravlja imunitet. Pomaže kod dijabetesa, te rješava probleme sa probavom i zatvorom. Prema istraživanjima koja su provedena u Izraelu utvrđeno je kako zova potiče rad imunih ćelija, te razvija imuni sistem. U ovoj zemlji zova se koristi kao pomoćno sredstvo u liječenju AIDSA-a i raka. Vrijeme godine kada zova cvjeta je od maja do jula. Treba brati tek procvjetale peteljke jer su tada najsvježije. Bobice ove biljke počnu da se razvijaju kada cvijet opadne. Beru se zrele, a tada su modro-ljubičaste boje. Ove bobice liječe suh i uporan kašalj. Čaj također možete davati i djeci, ali prije nego to učinite posavjetujte se sa ljekarom opće prakse.

Cvjetove zove potrebno je da usušite na suhom i tamnom mjestu. Kada se osuši, samo ga izmrvite u tegle i cvjetovi su spremni za pravljenje čaja.

Također, od ove biljke može se napraviti i losion za kožu. Blagotvorno djeluje na suhu i osjetljivu kožu. Pravi se tako što 25 grama osušenog cvijeta prelijete sa dvije čaše proključale vode i poklopite. Kada se ohladi, procijedite u teglu i čuvajte u frižideru. Uzmite komadić vate, natopite u losion i nježno očistite lice. On umiruje i osvježava osjetljivu kožu.

Također, od zove se pravi jedan od najukusnijih i osjvežavajućih sokova, posebno prija u vrućim ljetnim danima. Veoma ga je jednostavno napraviti. Potrebno vam je 30 svježih cvjetova zove koje potopite u 3 litre vode, i dodajte 30 g. limuntosa. Pustite da odstoji na tamnom mjestu 24 sata. Nakon što odstoji, procijedite i dodajte 3 kg šećera, papa promiješajte. Neka tako odstoji još 24 sata na tamnom mjestu, uz povremeno miješanje. Nakon toga sok je gotov i spreman za upotrebu.

 

 

Article source: http://prirodni-lijek.novi.ba/ljekoviti-recepti/ovom-biljkom-sa-nasih-prostora-u-izraelu-lijece-aids-i-rak