PAMETNI TAMPONI OTKRIVAT ĆE RAZNE BOLESTI !

54

Uskoro bi se mogla desiti prava revolucija , koja će pomoći ženama širom svijeta u očuvanju njihovog zdravlja.

Naime , Ridhi Tariyal i Stephen Gire razvijaju nove tampone koja bi na potpuno brz i pouzdan način otkrivala spolne bolesti, kao što je rak, upale kao i druge zdravstvene poremećaje ženskog reproduktivnog sustava.

Zamisao je da na temelju prikupljene krvi i stanica u tamponu dobiju informacije gotovo kao da biste otišli na uobičajenu pretragu krvi. Ali i ne samo to: ovi tamponi bi mogli pored toga dati informaciju o plodnosti kao i pripomoći dijagnosticiranju bolesti koje se često javljaju bez simptoma : poput raka endometrija i endometrioze.

Upravo ptkrivanje ovih stanja su u fokusu istraživanja NextGen Jane jer se često dešavaju situacije da ih se kasno dijagnosticira, zbog čega se teže liječe.

Jedan od najčešćih načina da se dijagnosticira endometrioze jeste laparoskopska operacija za razliku od testa s tamponom koji je vrlo lahak jer ga mogu obavljati žene same kod kuće.

Tariyan poručuje :”Bolest se može dogoditi u bilo kojem trenutku, a ostavljajući je nedijagnosticiranom dok ne počnete osjećati simptome može imati velike posljedice na zdravlje.Mi smo došli do nečega što će omogućiti ženama da što ranije otkriju ako nešto nije u redu.”

NextGen Jane tamponi su u fazi kliničkih ispitivanja, te se nadamo da će uspjeti !