Paracetamol utiče na psihu pacijenata?

Unsplash
Ilustracija

Kod glavobolje ili zubobolje mnogi posežu za lekovima protiv bolova poput paracetamola. Ali ovaj lek ne umanjuje samo bol nego, kako je sada otkriveno, utiče i na psihu.

Većina sredstava protiv bolova poput ibuprofena, aspirina ili paracetamola u Nemačkoj može da se dobije bez recepta. Paracetamol od 500 mg i više se može dobiti samo uz recept. Ali preporučena dnevna doza od 4000 mg se može lako dosegnuti i uzimanjem veće količine manje doziranih tableta za koje nije potreban recept.

Međutim, mnogi koji na sopstvenu ruku konzumiraju visoke doze paracetamola nisu svesni mogućih propratnih pojava i posledica. U mnogim domovima paracetamol se može pronaći u kućnim apotekama. Ovaj lek, osim protiv bolova deluje i kod sniženja temperature i zato ga često daju deci.

Međutim paracetamol ni u kom slučaju nije bezopasan, kako kaže Gerhard Miler-Švefe iz Centra za palijativnu medicinu Goppingen.

– Paracetamol može da ošteti jetru što je posebno opasno kod dece kod koje je lako prekoračiti dopuštenu dnevnu dozu – kaže ovaj lekar.

On navodi da prekomerna doza može vrlo brzo dovesti i do zastoja jetre.

– Jetra je pogođena jer štetne suspstance ne mogu biti izbačene iz organizama što izaziva imunološku reakciju. To vodi ka upali jetre i što više ćelija u jetri biva uništeno kroz ovaj proces to je stanje dramatičnije – kaže Miler-Šhvefe za “Deutsche Welle”.

Mnogi, nakon što prva tableta paracetamola ne pokaže delovanje, uzmu još jednu, pa još jednu nadajući se da će veća količina pomoći. I tu brzo može doći do opterećenja i otkazivanja jetre.

Paracetamol može vremenom stvoriti i zavisnost.

– Dugo vremena nije bilo poznato da paracetamol deluje u centralnom nervnom sistemu, dakle mozgu i kičmenoj moždini gde lek utiče na sistem koji je odgovoran za kontrolu bolova – kaže Miller-Šhvefe.

Pri tome, naš organizam raspolaže različitim sopstvenim sredstvima protiv bolova. Jedan od njih je i endorfin, u određenoj meri sličan morfijumu koje telo samo proizvodi i koje u kriznim trenucima može da potisne bol. Paracetamol deluje tako da “blokira” receptore za bol pa tako i smanjuje osećaj boli.

Međutim, tako dolazi do propratnih pojava koje mnogi ni ne primećuju.

– Smanjuje se sposobnost promene raspoloženja. To znači da pogođeni ne reaguje ni pozitivno ni negativno na situacije – kaže stručnjak i dodaje:

– Pogođeni su emotivno potpuno izolovani. Ali i neke druge osobine se menjaju: povećava se spremnost na rizik, na brže donošenje odluka.