Paraziti obično u naš organizam ulaze putem kože i čak usta, provjerite da li ih imate!

425

Paraziti obično u naš organizam ulaze putem kože i čak usta u koliko ne brinete u higijeni!

Ovo su znakovi koji ukazuju na prisustvo parazita u vašem tijelu:

Promjena apetita i gubitak težine –ovi znakovi ukazuje na trakavicu, a u tom slučaju osjećate veliku glad jer svu hranu koju unesete u tijelo jedu paraziti!

Umor i slabost – osjećaj slabosti, depresije te izmorenost može ukazivati da imate parazita u organizmu!

Zbog njihovog prisisutva organi rade više, što uzrokuje gubitak energije i slabost, organi više rade što dovodi do gubitka energije.

Bolovi u stomaku – prisustvo parazita može dovesti do upale, bolova i iritacije u stomaku kao i nadutosti! Kada paraziti blokiraju prolazak,tj. izlučivanje štetnih materija javlja se bol!

Hronične probavne smetnje – Zbog upale koju izaziva crijevni parazit,uništava se vanjski sloj crijeva, de dolazi se do dijareje.

Analni svrbež – Kada ženka snese jaja to dovodi do pojave svraba, svrab se dešava noću pa imate problema sa snom.

Problemi sa kožom – Paraziti otpuštaju toksine koji dovode do pojave largija, ekcema,kao i osipa kože, pored problema sa kožom javlja se i opadanje kose.

U koliko trošite velike količine slatkiša, one mogu stvarati sluzi koji je savršena za širenje parazita. Zbog toga dolazi do širenja gljivica i bakterija

Lijek za uklanjanje masnih naslaga kao i parazita iz vašeg tijela.

Rezultat slika za lanene sjemenke i klinčici

Sastojci:

– 100 grama lanenih sjemenki

-10 grama sušenih klinčića

Priprema i potrošnja:

100 grama lanenih sjemenki i 10 grama sušenih klinčića samljeti toliko da se pretvore u prah, te konzumirate  sa malo vode.

Razliku bii trebali osjetiti nakon nakon samo 1 sedmice, a idealno bi bilo da ovaj lijek trošite mjesec dana.

U tom periodu Vaše tijelo će biti potpuno očišćeno od parazita.

Kada čujemo za crijevne parazite pomislimo da se to nama ne može dogoditi, da je povezano sa siromašnim zemljama, ali to nije tako. Paraziti su često stanovnici naših crijeva a da toga nismo ni svjesni.

Veliki broj njih i ne uzrokuje neke simptome, pa prođe i mnogo godina dok ih ne otkrijemo. Pretpostavlja se da 60% populacije u ovim momentima u sebi ima crijevne parazite a ada to i ne zna.

Ovo su najčešći asimptomatski paraziti:

TRAKAVICA

Ovaj crijevni parazit zna često proći bez ikakvih simptoma. Trakavica kod ljudi uzrokovana je konzumiranjem hrane ili vode zaražene jajašcima ili ličinkama trakavica.

Ti paraziti u crijevima domaćina mogu živjeti i godinama i narasti do nekoliko metara. Ako volite jesto odreske slabo pečene, dakle više žive nego pečene, u velikom ste riziku od infekcije. U početnim stadijumima ne izazivaju nikakve probleme, a poslije dovode do probavnih smetnji i mršavljenja bez obzira na količinu pojedene hrane.

Image result for paraziti u tijelu

JETRENI METILJ

Ovaj parazit senalazi u jetri i u žučnim kanalima. razmnožavaju se u slatkim vodama gdje ulaze u ribe.  Konzumiranjem sirovije ili nedovoljno termički obrađene ribe dolazite u opasnost da se zarazite od ovog parazita.

Ovi paraziti ispočetka ne uzrokuju nikakve probleme, ali kasnije mogu stvoriti tolike probleme da uzrokuju hronične upale jetre  koja se pretvara u karcinom jetre.

Taj je parazit odgovoran za 50 posto svih malignih oboljenja muškaraca u tajlandskom Isaanu, gdje su česti specijaliteti od svježe spravljene ribe.

PAPTAČ

Enterobijaza je crijevna zaraženost glistom, a odlikuje se svrbežom anusa. Gliste su mali, nitasti valjkasti crvi koji se prvenstveno nalaze u donjem dijelu probavnog trakta, dužine otprilike od 3 do 10mm. Životni ciklus gliste – jajašce, larva i odrasla glista – odvija se unutar ljudskog tijela kroz 2 do 6 tsedmica. Gliste ulaze u tijelo kada se progutaju jajašca koja na sobnoj temperaturi mogu preživjeti i do tri tsedmice. Najčešće se prenose kontaktom sa zaraženim, a izbacuju se sa stolicom.

TOKSOPLAZMA GONDI

Image result for paraziti u tijelu

To je parazit koji nastanjuje toplokrvne životinje i ljude. Infekcija ovim parazitom moguća je preko termički nedovoljno obrađenog mesa (janjetine, svinjetine i govedine), fekalija zaraženih mačaka, kao i prijenosom sa inficirane majke na fetus, što može dovesti do oboljenja i smrti fetusa. Toksoplazmom je zaraženo 10-20 % populacije a samo kod jako malog broja dođe do razvoja bolesti – toksoplazmoze. Tijekom prvih sedmica nakon infekcije mogući su simptomi koji podsjećaju na simptome gripa. Nakon toga ovaj parazit rijetko uzrokuje simptome bolesti. Najčešći uzročnik je domaće meso bez  potvrde o ispravnosti.

Češto nam se može desiti da imamo crve, ali psotoje simptomi pomoću kojih možete to i utvrditi:

  • Natečen stomak
  • Loš zadah
  • Gubitak apetita
  • Povraćanje
  • Krv ili sluz u stolici
  • Nemogućnost da se udebljate
  • Migrene
  • Nagli gubitak kilograma
  • Stalna glad

Slatkiši i bijeli hljeb samo hrani parazite, ali mi vam donosimo namjernice pomoću kojih će te se se riješiti tih nepožljnih gostiju vašeg organizma:

Mrkva – Izrendajte 2 mrkve i popite, kako bi uništili parazite.

Limun i nana – Pomiješajte sok od limuna sa nekoliko listova nane i popijte.

Kokos – Jedite kokos 7 dana svakodnevno i uništit ćete veliki broj parazita.ih.

Paradajz – Pojedite svježi paradajz ili popijte sok od paradajza.

Bijeli luk – Uzmite jedno čehno bijelog luka ili čak 2!

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja