Pariz: Uživanje u kafi i kroasanima

Foto: Pixabay/Pexels

Grad je podeljen na 20 različitih oblasti ili okruga, samo srce smešteno je u prvom arondismanu, to je ujedno i jedna od najstarijih oblasti u gradu. Ukoliko želite da obilazite grad, najbolje je da koristite metro. Pariski metro je četvrti najstariji na svetu, prva linija otvorena je 18. jula 1900. godine, danas je to ogromna mreža od 16 linija, osim što je među najstarijima odlikuje ga i najveća stanica na svetu – Chatelet les Halles. Karte za metro možete kupiti na kioscima ili automatima na metro stanicama, za turiste je najpogodnija Paris Visite karta koja može trajati 3 ili 5 dana za zone od 1-3. Ako ipak volite da šetate, uživaćete prolazeći kroz pariske male ulice zakrčene bistroima, u kojima su se nekada sretali slikari i književnici.

Posetite neki od njih i uživajte u kafi i kroasanima. Razgledajte grad je i krstarite Senom, ovo je opuštajući način da uživate u znamenitostima Pariza, poput Ajfelove kule i mostovima kao što je Pont Neufa. Pariz je živi spoj starog i novog, sa arhitekturom starog doba i soliterima novog doba, od istorijskih spomenika do neverovatnih muzeja. Luvr muzej u obliku piramide je najposećeniji muzej na svetu, otvoren je 1793. godine, a nalazi se u istoimenoj palati koja je izgrađena u 12. veku.

U muzeju Luvr nalazi oko 380.000 predmeta. Ukoliko želite da pogledate pojedinačno svaki od njih, za to će vam trebati devet meseci. Ajfelova kula ili pariska dama se vidi skoro sa svake pozicije u gradu, na trećem nivou tornja nalazi se stan koji je pripadao samom Ajfelu. Dugo je ovaj prostor bio zatvoren za posetioce, danas su ove prostorije mini-muzej, tu su pored raznih predmeta izložene i voštane figure Ajfela i njegovog velikog prijatelja Tomasa Edisona. Jedan od muzeja koji bi trebalo posetiti je Greve, francuska verzija londonskog muzeja Madam Tiso, otvoren je 1882. godine u Bulevaru Monmartr.

Šetnja Montmartrom je zaista jedinstveno iskustvo, ovde ćete pronaći mnogo različitih vrsta umetnosti i stila. Poenta je u slanju snažnih poruka koje mogu biti o ljubavi, politici, slobodi, životu uopšte. Na samom vrhu nalazi se jedna od najlepših bazilika Sakr Ker (Bazilika Svetog srca). Najposećenije mesto u Parizu je katedrala Notr Dam. Izgrađena u gotskom stilu, posvećena je Blaženoj Devici Mariji. Jelisejska polja spajaju dva velika trga u Parizu, trg Etoal na kojem se nalazi Trijumfalna kapija i Konkord koji je među najvećima na svetu po površini.

Za Pariz se vezuju parfemi, vina, konjak, fascinantna kuhinja i ko zna koliko još u svetskim razmerama poznatih pojmova. Pored muzeja i spomenika, samo kupovina svake godine privlači milione posetilaca, u ulicama Rue du Faubourg Saint- Honore, Avenue Montaigne i Avenue des Champs Elysees nalaze se najluksuznije prodavnice. Moulin Rouge, dom čuvenog kan kan plesa, poznati je kabare u Parizu, ovde su koncerte imali Edit Pjaf, Moris Ševalije, Žozefina Beker, Iv Montan, Lajza Mineli, Ela Ficdžerald i Frenk Sinatra.

Turistička agencija Odeon World Travel je za ovu jesen pripremila paket aranžman sa avionskim prevozom za sve one koji žele da ove jeseni uživaju u Gradu svetlosti.

Original Article