PATITE OD MIGRENA? Stručnjaci došli do jako važne spoznaje: Možda vam fali ovaj važan vitamin u tijelu!

FOTO: Pixabay

NOVE SPOZNAJE!

+
AAA

PATITE OD MIGRENA? Stručnjaci došli do jako važne spoznaje: Možda vam fali ovaj važan vitamin u tijelu!

Autor: Ines Brežnjak

Jedan od većih javnozdravstvenih problema u svijetu je nedostatak vitamina D, koji ima važnu ulogu u stvaranju i održavanju snažnog imuniteta. Stručnjaci su pak nedavno došli do spoznaje da je nedostatak ovog vitamina posebno značajan za osobe koje boluju od migrene, piše Ordinacija.hr.

Naime, kod osoba oboljelih od migrene primijećeno je kako imaju nedovoljno magnezija i vitamina D u usporedbi sa ne oboljelima od migrene.

“Od migrene u Hrvatskoj pati oko 400.000 ljudi, a istraživanje koje je provela Lucija Bušić je pokazalo da postoji neadekvatan unos vitamina D i magnezija kod oboljelih u odnosu na kontrolnu skupinu (ne oboljelih) ispitanika, dok je znanstveno dokazano da adekvatan unos navedenih nutrijenata ima blagotvorno djelovanje na napadaje migrene. Rezultati provedenog istraživanja su pokazali kako su oboljeli od migrene unijeli manje magnezija i vitamina D nego ne-oboljeli, te je u obje skupine zabilježen nedovoljan unos nutrijenata”, istaknula je izv. prof. dr. sc. Marina Krpan, s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i dopredsjednica Udruge migrena Hrvatska.

Inače, smatra se da je vitamin D jedan od najstarijih hormona na Zemlji, a glavni izvor vitamina D njegova je sinteza u koži pod utjecajem izlaganja sunčevom svjetlu. Najbogatiji prirodni izvor vitamina D3 je hrana i to riba, plodovi mora, shiitake gljive, žumanjak, kvasac, punomasno mlijeko i ulje jetre bakalara.

Autor:Ines Brežnjak

ZADNJE VIJESTI


GOTOVO ZA TREN!

SJEDINITE OVIH SEDAM NAMIRNICA I OJAČAJTE SVOJ IMUNITET: Ovaj tonik pravi se za manje od pet minuta, a itekako će vam ublažiti simptome prehlade


NOVE SPOZNAJE!

PATITE OD MIGRENA? Stručnjaci došli do jako važne spoznaje: Možda vam fali ovaj važan vitamin u tijelu!


ČESTA POJAVA

TROVANJE HRANOM MOŽE BITI OPASNO: Evo kako si pomoći, ali i kada posjetiti liječnika


TU JE I ČOKOLADA

HRANA NAS ZAISTA ČINI SRETNIJIMA! Evo recepta za sreću, a najbolje od svega je što sve već imate

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article