Pazite li što jedete? Liječnik upozorava na čvrstu povezanost između ultra obrađene hrane i kroničnih bolesti!

Foto: Pixabay

VAŽNA JE PREVENCIJA

+
AAA

Pazite li što jedete? Liječnik upozorava na čvrstu povezanost između ultra obrađene hrane i kroničnih bolesti!

Autor: D.D.

Bez obzira jedete li slane grickalice ili slatke poslastice, nije novost da prerađena hrana nije sjajna za vaš struk – pogotovo ako je jedete umjesto svježeg voća i povrća ili druge zdrave hrane poput mahunarki i orašastih plodova. Međutim, ono što je još više zabrinjavajuće jest sposobnost prerađene hrane da kasnije napravi veliku štetu vašem zdravlju.

U časopisu Metabolical, dr. Robert H. Lustig, dječji neuroendokrinolog, izlaže mnoge ružne istine o našem trenutnom prehrambenom sustavu i modernoj medicini. Tvrdi da lijekovi nisu jedino potencijalno rješenje za prevenciju kroničnih bolesti. Umjesto toga, Lustig pokazuje kako je hrana koju jedemo pravi neprijatelj za nezarazne bolesti.

Ultra prerađena hrana, poput čipsa, suhomesnatih proizvoda, sireva i slatkiša, često obiluje dodanim šećerima, djelomično hidrogeniziranim uljima i nitratima.

“Nitrati se u crijevima prvo pretvaraju u nitrite, a zatim u nitrosoureje, koji su poznati kao kancerogeni i uzrokuju rak debelog crijeva”, kaže Lustig u intervjuu za Eat This, Not That!.

Nedavna istraživanja čak sugeriraju da nitrati – koji se nalaze u suhomesnatim proizvodima poput pancete, pršuta i salame, kao i kod drugog prerađenog mesa poput slanine, goveđeg mesa i kobasica – mogu povećati rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

“A rafinirani ugljikohidrati dovode do oslobađanja inzulina i inzulinske rezistencije”, kaže on. “Inzulin je faktor rasta zbog kojeg stanice raka rastu, a glukoza je njihovo primarno gorivo.”

Neki karcinomi, poput raka gušterače, hrane se fruktozom i tako postaju jači i štetniji.

“Dakle, iako šećer nije specifični uzrok nastanka stanica raka, on je primarni pokretač rasta stanica karcinoma”, dodaje Lustig.

Kako je masovna proizvodnja hrane uništila zdravlje društva tijekom posljednjih nekoliko desetljeća?

Izuzev 2020. godine, ako biste istraživali uzroke smrti tijekom posljednjih 50 godina, primijetili biste da su se oni dramatično promijenili iz zaraznih bolesti (poput gripe) u kronične nezarazne bolesti (poput bolesti srca, demencije i raka ), kaže Lustig.

“To su bolesti mitohondrija. Sad imamo dokaze kako ultra prerađena hrana – posebno šećer, ali i transmasti – ometaju mitohondrije i uzrokuju ove kronične bolesti”, dodaje. “Drugim riječima, hrana je od pružanja zdravlja prešla u izazivanje bolesti. Poanta je u tome da to nije hrana – to je ono što je učinjeno s hranom i što je čini otrovnom.”

Što biste trebali učiniti kako biste poboljšali vlastitu metaboličku funkciju i izbjegli kronične i upalne bolesti?

Lustig kaže da se odgovor krije u tri riječi: Jedite pravu hranu. Jednostavno je.

“Prava hrana je sve što je izašlo iz zemlje ili bilo koja životinja koja je pojela ono što je izašlo iz zemlje”, dodaje.

Kad se životinja hrani nečim prerađenim, kad se biljci oduzimaju hranjive tvari i vlakna (cjelovita pšenica nasuprot bijelom kruhu) ili se dodaju kemikalije u stočnu hranu i uzgoj usjeva, hrana postaje prijetnja našem zdravlju.

“Imamo ograničenu sposobnost prerade ovih kemikalija i daleko smo prekoračili svoju granicu”, kaže Lustig.

Autor:D.D.

ZADNJE VIJESTI


VAŽNA JE PREVENCIJA

Pazite li što jedete? Liječnik upozorava na čvrstu povezanost između ultra obrađene hrane i kroničnih bolesti!


ODLIČNO RJEŠENJE

Što se događa kada spavate s jastukom među nogama? ‘Bol je napokon nestala, budim se deset godina mlađa’


PRIRODNI SAVEZNICI

BEZBOLNO I LAKO: Ljekoviti oblog od crvenog luka ili smokva riješit će problem kurjih očiju u roku par dana!


ESTETSKI PROBLEM

BIJELE MRLJE NA NOKTIMA NASTAJU ZBOG JEDNOG RAZLOGA! Ako ih imate, evo što trebate činiti!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article