Pazite se vrućina: Ovo su znaci da imate toplotni udar

pixabay.com

U ovakvim vremenskim prilikama može doći do toplotnog udara, iznenadnog kolapsa organizma, zato je izuzetno važno simptome prepoznati na vreme jer ovakvo stanje može biti opasno po život.

Simptomi toplotnog udara

Simptomi toplotnog udara su sledeći: crvena, topla i suva koža (bez znojenja), jaka glavobolja, mučnina, vrtoglavica, ubrzani puls, izuzetno visoka temperatura tela (i do 40°C unutar 10-15 minuta) i gubitak svesti, piše Zavod za javno zdravlje Dubrovačko-neretvanske županije.

U slučaju da primetite da vi ili neko vama blizak ima simptome toplotnog udara, odmah pozovite Hitnu pomoć. Premestite osobu u hlad u vodoravni položaj i podignite noge u visini kukova, skinite joj odeću. Stavite na vrat, pazuhe ili prepone hladne obloge ili prskajte hladnom vodom, hladite ventilatorom ili lepezama.

U svakom slučaju, pokušajte da joj snizite telesnu temperaturu ispod 38 stepeni Celzijusovih. Ako je oboleli pao u nesvest, okrenite ga na bok da se ne uguši. Onome ko je doževio toplotni udar nemojte davati alkohol ili gazirane napitke.

“Veoma je važno brzo prepoznati simptome i brzo ga ohladiti. Hlađenje isparavanjem je udobno i prikladno, pa ga neki stručnjaci smatraju najbržim načinom. Tokom njega se bolesnici neprekidno vlaže vodom uz istovremeno hlađenje ventilatorom i masažom kože kako bi se podstaknuo protok krvi”, savetuje MSD.

“Najbolje je vlaženje prskanjem vodom iz creva, uz hlađenje velikim ventilatorom, što se može primeniti za lečenje veće grupe ljudi na terenu. Dovoljno je da voda bude prijatne temperature, mlaka (npr. 30°C) jer do hlađenja dolazi isparavanjem; nije potrebna hladna ni ledena voda. Na terenu se takođe može koristiti uranjanje u jezero ili potok. Takođe se, ali na kao jedini način hlađenja, može primeniti nanošenje leda na aksile i prepone. U slučajevima životne opasnosti unutrašnja temperatura se brzo može sniziti ako osobu obložite ledom, ali treba biti vrlo pažljiv”, dodaje MSD.

Toplotni osip, toplotni grčevi i toplotna iscrpljenost

Ako tokom dužih vrućih razdoblja osetite iscrpljenost ili glavobolju, to ne znači da se odmah radi o toplotnom udaru. Na orimer, u slučaju nedovoljnog unosa tekućine i istovremenog izlaganja visokim temperaturama, možete doživeti toplotnu iscrpljenost.

Na ovaj toplotni poremećaj najviše su osetljive starije osobe, one s povišenim krvnim pritiskom kao i osobe koje su izložene jakim fizičkim naporima kod velikih vrućina (radnici na otvorenim gradilištima, poljoprivrednici itd.). Simptomi koji upozoravaju na toplotnu iscrpljenost su: umor, slabost, vrtoglavica, glavobolja, mučnina i povraćanje, mišićni grčevi, bleda, hladna i vlažna koža, otežano znojenje, ubrzani, slabi puls i ubrzano površno disanje i nesvestica.

U slučaju toplotne iscrpljenosti, pogođenom treba dati da pije puno tečnosti, da se odmara u senovitom ili klimatizovanom prostoru, tušira se mlakom vodom, nosi laganu odeću i obuću.

Neki od čestih toplotnih poremećaja su i osip i grčevi. Toplotni osip nastaje zbog prekomernog znojenja. Najčešće se javlja kod male dece na vratu, gornjem delu grudnog koša, u preponama, ispod grudi ili na laktovima. Prva pomoć sastoji se u hlađenju zahvaćenih mesta tuširanjem mlakom vodom i boravkom na zaklonjenim mestima ili klimatizovanim prostorima, piše Zavod.