Pet namirnica za hidriranu kožu

Foto: Thinkstock

Većina žena koja se bori protiv suve kože u hladnim danima pre svega pribegava raznim preparatima koji imaju baš tu ulogu da povrate vlažnost koži. Međutim, ono što verovatno mnoge od vas nisu znale jsete da postoji određena grupa namirnica koja rešava problem iz unutrašnjosti organizma.

Pročitajte kojih je to pet glavnih koje će vašoj koži povratiti elastičnost i sjaj!

Ovsena kaša

Ovsena kaža je puna vode koja koži vraća sjaj. Takođe je odličan izvor mangana, koji podstiče proizvodnju proteina, uključujući kolagen i elastin, i štiti ćelije kože od oštećenja nastalih uticajem slobodnih radikala.

Tunjevina

Omega 3 masne kiseline iz tunjevine održavaju membrane ćelije, i na taj način štite i održavaju vlažnost kože. Tunjevina i losos su takođe izvori vitamina B, koji je veoma bitan u zimskim danima.

Spanać

Pored toga što je bogat vitaminom A koji jača kožu, spanać takođe sadrži fitohemikalije i folate koji održavaju vlažnost.

Avokado

Voćka koja se ne nalazi tako lako kod nas, posebno ne u zimskom periodu, ali ako je negde ugledate, obavezno priuštite sebi, s obzirom da je avokado bogat vitaminima C i E, kao i monozasićenim mastima koje održavaju vlagu.

Pomorandže

Pomorandže su same po sebi pune vode, tako da ih već to čini odličnom hranom za kožu. Takođe sadrže vitamin C, vitamin rastvorljiv u vodi koji kao antioksidant štiti organizam, uključujući i ćelije kože od štetnih slobodnih radikala. Vitamin C proizvodi i kolagen, koji je osnovni protein u organizmu zadužen za održanje kože, kostiju i tkiva.