Pilula svakodnevni pratilac

Lecenje visokog krvnog pritiska

Hipertenzija je hronicna, najcešce doživotna bolest, a ako se ne leci, može dovesti do moždanog
udara i infarkta srca

Uprkos brojnim novim lekovima, ni danas se problem visokog krvnog pritiska ne može potpuno kontrolisati niti izleciti. Francuski odbor za borbu protiv arterijske hipertenzije proveo je nedavno veliko istraživanje medu onima koji pate od visokog krvnog pritiska. Glavna poruka koja je odatle proistekla jeste da tokom citavog lecenja, koje je najcešce doživotno, bolesnik mora biti pod lekarskim nadzorom.
-Dijagnoza je prva etapa u životu onih kod kojih je otkrivena hipertenzija, i teoretski, taj trenutak oznacava kraj bezbrižnog života u kojem se niste brinuli o zdravlju svog srca i krvnih sudova – kaže internista dr Zlatko Gavanjski. – U praksi, to je trenutak kad cesto i lekari greše, jer ne naglase dovoljno ozbiljnost ovakve dijagnoze. Naime, upravo na pocetku bolesti pacijentu bi trebalo objasniti da se njegove životne navike moraju odsad znatno promeniti.

Ne zaboraviti lek

Kako ne bi zaboravili da lek uzimate svakoga dana, savetuje se uspostavljanje male ceremonije. Tako na primer možete uzimanje medikamenta povezati s jutarnjim pranjem zuba ili šminkanjem. Jednu flašicu leka nosite sa sobom za slucaj da vam zatreba u toku dana. Prilikom pakovanja za put u torbicu za licnu higijenu prvo stavite pakovanje leka i to dovoljnu kolicinu, kako biste preparat imali za svaki dan. Stalno imajte na umu da se lecenje nipošto ne sme prekidati.

I pre postavljanja dijagnoze ljudi mogu osetiti neke od tegoba, ali su cesto skloni da ih tumace kao umor ili stres. Važno je znati da hipertenzija nece nestati, jer se radi o hronicnoj bolesti. Zbog nje se pogoršava stanje krvnih sudova, oni se sužavaju i zacepljuju pa je sve veci rizik od moždanog udara ili infarkta srca.

Smatra se da osoba ima visok arterijski pritisak kada brojke prelaze 140/ 90. Hipertenzija napreduje u nekoliko perioda. Prvi je tih i neprimetan, ne izaziva nikakve tegobe, a otkriva se samo redovnim merenjem pritiska. Ali, iako se tegobe ne osete, bolest vec postoji, a krvni sudovi brane se tako da podešavaju zidove leve strane srca kako bi se krv lakše izbacivala uprkos vecem pritisku u krvnim žilama. Arterije se postepeno sužavaju, a onda se lakše i zacepe što može izazvati ozbiljne posledice po zdravlje. To je vec drugi stepen bolesti u kojem se javljaju komplikacije.

– Rano zapocetim lecenjem zaustavlja se razvitak bolesti, a terapija se ne sme prekidati cak ni onda kada je krvni pritisak normalan, jer je ovo hronicna i doživotna bolest – kaže dr Gavanjski. – Uz ovo valja znati da ne treba zaboraviti da je vrlo važno promeniti životne navike i paziti na prehranu. Tako valja smanjiti zasicene životinjske masti, unos soli, alkohola i kafe. Svakako treba preci u nepušace, a svaki ili, barem, svaki drugi dan treba se baviti nekom fizickom aktivnošcu 30 do 45 minuta.