Pitate se zašto glava boli? Evo šta uzrokuje MIGRENE i GLAVOBOLJU i kako se riješiti iste…

63

Najnovija istraživanja pokazuju da vitamini B6, B12 i folna kiselina ukoliko se uzimaju 6 mjeseci mogu upola smanjiti migrene. Određene mutacije i disfunkcije gena mogu dovesti do povećanje proizvodnje homocisteina, aminokiseline koja sudjeluje u izgradnji tkiva a to može izazvati migrene. Vitamini B6 i B12 smanjuju razinu homocisteina.

Stručnjaci tvrde da i nedostatak vitamina D može uzrokovati migrene. Istraživanja pokazuju da 42% ljudi koji boluju od migrena, pati od nedostatka ovog vitamina.

Nažalost, još uvijek nije dokazano da uzimanje tih vitamina može u potpunosti ukloniti bol uzrokovanu migrenom.

Ublažite migrenu bez jakih lijekova

Za početak izbjegavajte okidače koji mogu potaknuti migrenu.

U prehranu biste trebali uvrstiti cjelovite namirnice, koje nisu obrađene. Izbjegavajte proizvode koji sadržavaju pšenicu, žitarice i šećer i unosite dovoljno tečnosti u organizam, posebno vode ili nezaslađenih čajeva. Redovita tjelovježba može biti učinkovita u borbi protiv stresa, što također uklanja simptome migrene.

Osim zdravog načina života, za ublažavanje migrena isprobajte sljedeće trikove:

  • Palcem lagano pritišćite područje ispod obrva. To će opustiti živce i mišiće, i ublažiti bol.
  • U čašu vode umiješajte kašikicu kajenskog papra i popijte naiskap.
  • Miris zelene jabuke može ublažiti bol uzrokovanu migrenom. Zelena jabuka se koristi i u aromaterapiji, a osim tog mirisa, učinkovita je i paprena metvica, ulje od sandalovine, lavanda i eukaliptus. Nekoliko minuta udišite paru ili eterično ulje i oslobodite se bolova.
  • Vrući ili hladni oblozi su učinkoviti u liječenju mnogih zdravstvenih problema. Isprobajte koji vam više odgovaraju, no izbjegavajte ekstremne temperature. Također možete isprobati staviti ruke u vruću vodu, što će potaknuti cirkulaciju i ublažiti pritisak u glavi.