Plikovi na stopalima, nogama i tabanima

najefikasnije lečenje plikova prirodnim putem

Piik je mala, tečnošću ispunjena kvržica koja se formira na gornjem sloju kože, a najčešće je izazvana konstantnim procesom trenja, što se dešava nakon dugih šetnji, trčanja, ponavljanja istih pokreta tokom vežbanja, ili nošenjem obuće koja je nerazgažena ili neprikladna za nogu osobe koja je nosi. Plikovi na stopalima umeju itekako da budu neugodna pojava, a karakteristični simptomi za njih su pojačano crvenilo, bol, oticanje i osetljivost kože na mestu gde počinju da se stvaraju.

Na sreću, postoje mnogi prirodni preparati protiv plikova, koji mogu ubrzati rešavanje ovog problema, te ćemo ih ovom prilikom rado podeliti sa Vama.

Prva pomoć kod plikova je pasta za zube

Ako vam se pojave plikovi na stopalima koji svrbe, onda obavezno isprobajte naredni recept. Naime, bela pasta za zube, koja sadrži sastojke poput sode bikarbone, hidrogen-peroksida, alkohola i mentola, može umanjiti osećaj svraba koje plik na koži izaziva, a doprineće da se oni i brže isuše.

Potrebno je samo naneti pastu te je ostaviti da stoji najmanje dva sata na iziritiranom mestu. Važno je napomenuti da nije preporučljivo koristiti kupovne paste koje sadrže izbeljivače, gelove ili različite boje, zato što one mogu dodatno pojačati iritaciju kože. Najbolja preporuka bi bila da pastu napravite sami, više u tekstu: kako se pravi domaća pasta za zube.

Nezaobilazna aloja vera

kako se leče plikovi na stopalima

Vodeni plik na domalom prstu

Ova biljka poseduje brojna lekovita svojstva i pravi je melem za kožne bolesti, a pokazala se i kao veoma efikasna u slučaju da Vam se pojave crveni plikovi po stopalima. Aloja hidrira kožu i umanjuje crvenilo i otok. Pored toga, kao antiseptik smanjuje rizike od infekcija.

Gel istisnut iz lista biljke može se naneti direktno na plik ili ga možete pomešati sa uljem vitamina E. Ovu blagotvornu mešavinu lagano nanosite na bolno mesto, dva do tri puta dnevno, sve dok se plikovi na stopalima ne povuku.

Jabukovo sirce smanjuje otoke

Jabukovo sirće sprečava infekciju, te ublažava bol i natečenost. Nanosi se direktno na ranu, a u slučaju neprijatnog osećaja peckanja moguće ga je malo razblažiti vodom, te lagano utapkati na iziritirana područija sa malim komadom vate.

Druga opcija sa kojom se plikovi na stopalima leče, jeste mešanje polovine kašičice paste pripremljene od sirovog ispasiranog luka, sa kašičicom jabukovog sirćeta koja se nanosi na obolelo područje. Kada se smesa osuši, treba je isprati lagano sa mlakom vodom. Bilo koju od navedenih opcija trebate koristiti dva puta dnevno, sve dok se crvenilo ne povuče, a plik na nozi ne počne da zarasta.

Plikovi po nogama lečenje sa gorkom solju

Ovu so možete nabaviti u bolje snabdevenim apotekama. Pored toga što je odličan izvor magnezijuma, može se koristiti i za tretiranje plikova na nogama, jer isušuje i ubrzava proces dreniranja tečnosti iz njih. Postupak je veoma jednostavan – napunite lavor toplom vodom i stavite u nju dve kašike gorke soli, a zatim potopite stopala i držite ih najmanje 15 minuta. Nakon toga noge dobro obrišite, i tek nakon toga plikove na stopalima premažite blagim uljem koje sadrži vitamin E.

Ulje čajevca ubrzava zarastanje

Antibakterijska svojstva ulja čajevca sprečavaju pojavu infekcije prilikom zahvaćenog područja, a pored toga ubrzava proces zarastanja. U kašičicu – bilo kog biljnog ulja ukapati tri kapi ulja čajevca i koristeći tkaninu ili tupfer blago umasirati na iziritirano područije. Ostaviti da deluje najmanje desetak minuta, a zatim isprati lagano mlakom vodom. Ponavljati tri puta dnevno, sve dok Vam vodeni plikovi na stopalima u potpunosti ne zarastu.

Ulje ricinusa elimiše svrab

Ricinusovo ulje stimuliše proizvodnju kolagena i elastina u koži, čineći je zdravijom i mekšom. Pored toga, hidrira kožu, ublažava neprijatan osećaj svraba i ubrzava proces zarastanja. Obično se nanosi direktno na plik i ostavi da deluje preko noći. Takođe, možete pomešati ulje ricinusa i jabukovo sirće, pa plikove na nogama premazujte više puta u toku dana.

Čaj od kamilice leči plikove na tabanima

Jedan od čestih sastojaka kozmetičkih preparata jeste kamilica koja štiti kožu i pospešuje zaceljivanje svih rana, a može da bude od pomoći i u lečenju plikova. Preliti dve velike kašike kamilice sa dva decilitra tek ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji sve dok se potpuno ne ohladi. Potom procediti i umočiti komad gaze ili vate i priviti na bolno mesto. Ponavljati nekoliko puta u toku dana.

Ukoliko su plikovi na stopalima i Vaš problem, predlažemo vam da isprobate makar jedan od ponuđenih 7 recepata i olakšate svakodnevne tegobe.

Pročitajte slične tekstove :