Pogledajte koja promjena na koži može biti znak raka i dijabetesa!

Pogledajte koja promjena na koži može biti znak raka i dijabetesa!

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Ako primjetite ove simptome odmah posjetite ljekara, jer često ukazuju na ozbiljnije bolesti koje vam haraju organizmom

Crna akantoza ili acanthosis nigricans naziv je za tamnosmeđe, tamnosive ili crne slojeve koji se stvaraju oko nabora kože ili mekom tkivu. Najčešće se pojavljuje na pazuhu, preponama ili vratu, a potamnjela koža se jako i zadeblja.

Crna akantoza povezuje se s dijagnozom dijabetesa ili pretilosti, ili oboje u kombinaciji. Djeca kojima koža na taj način potamni imaju veliki rizik od oboljevanja od dijabetesa tip 2.

Crna akantoza čak može biti i simptom koji ukazuje na rak želuca ili jetre. Kada se zatamnjenje jednom pojavi jedino se može ublažiti ako se liječi bolest koja ga je uzrokovala, ali ni onda ne nestaje do kraja.

Promjene na koži jedini su simptom crne akantoze – primjetiti ćete crne, zadebljane i baršunaste naslage kože sa zadnje strane vrata, ili na preponama i pazusima. Samo tamnjenje je polagan proces, a nije nemoguće ni da koža ima određeni neugodni miris te da jako svrbi.

Jako je važno otići na pregled ukoliko se ovi simptomi krenu javljati, a treba imati na umu i da većina ljudi koja boluje od crne akantoze je otporna na inzulin, hormon kojeg proizvodi gušterača kako bi razgradili šećer – i upravo je to uzrok dijebetesa.

Akantozu mogu dobiti i osobe koje imaju ciste na jajnicima, probleme sa štitnjačom ili nadbubrežnom žlijezdom, a može ga uzrokovati i kontracepcijske pilule i neki kortikosteroidi.

Crna akantoza ponekad prati i limfom ili kada tumor krene rasti na unutrašnjem organu, poput crijeva, želuca ili jetre.
Postoje i određeni faktori koji povezuju crnu akantozu i već navedene bolesti.

Na prvom mjestu je svakako pretilost. Neke vrste akantoze, pokazuju istraživanja, su nasljedne. Pravilna detekcija te odlazak kod doktora mogu vam spasiti život.

Broj pregleda:
2.606

Komentari

komentara

acanthosis nigricans crna akantoza koža limfom promjene simptomi tumor 2020-05-10
Aura RedakcijaOriginal Article