POPULARNO POVRĆE ZA JAČANJE MENTALNIH SPOSOBNOSTI: Osobe koje su ga konzumirale imaju ’11 godina mlađi mozak’

Ilustracija/Pixabay

SPINACIA OLERACEA

+
AAA

POPULARNO POVRĆE ZA JAČANJE MENTALNIH SPOSOBNOSTI: Osobe koje su ga konzumirale imaju ’11 godina mlađi mozak’

Autor: Zlatko Govedić

Špinat (Spinacia oleracea) je jednogodišnja kultivirana biljka iz porodice loboda (Chenopodiaceae). Veoma je zdrava namirnica, što je prepoznato i na našem podneblju pa je zato jedan od sastojaka brojnih naših recepata, kao i veoma čest izbor za prilog uz meso, npr. “faširke”. Lako ga možete uključiti u gotovo sva jela s povrćem, možete ga dodati čak i sendvičima, a dobar je dodatak i umacima.

Potječe vjerojatno iz Perzije, a u Europu, preciznije Španjolsku, unijeli su ga Mauri u 11. stoljeću. Uzgaja se kao povrće. U umjerenoj klimi uspijeva cijele godine, ali je najkvalitetniji između ožujka i svibnja te rujna i listopada.

On daje mnoštvo zdravstvenih blagodati jer sadrži vitamine: A, B1, B2, B6, C, K, te minerale: kalcij, kalij, magnezij, mangan, željezo, bakar, fosfor. Vitamin A važan je za za zdravlje i rast svih tjelesnih tkiva, uključujući i kožu i kosu. Vitamin C važan je za jak imunitet, ali i za izgradnju i održavanje kolagena važnog za zdravlje i elastičnost kože i kose. Vitamin K posebno je važan za zdravlje kostiju, čini ih snažnijima i otpornijima.

Također je dobar i za regulaciju probave jer je bogat vlaknima pa sprječava zatvor i poboljšava zdravlje probavnog trakta.

Osim svega navedenog, jedno istraživanje Sveučilišta u Chicagu otkrilo je da su osobe koje su jednom ili dva puta dnevno jele povrće kao što je kelj ili špinat značajno poboljšali svoje mentalne kapacitete. Taj se podatak odnosi na sve ispitane osobe bez obzira na razinu obrazovanja, stil života i genetske predispozicije.

Stručnjaci su analizirali oko tisuću osoba različite starosne dobi i procjenjivali njihove mentalne sposobnosti. Utvrdili su da su osobe koje su jele zeleno povrće imale mozak “11 godina mlađi” od onih koji nisu jeli špinat, blitvu ili kelj. To znači da se stanice mozga bolje i brže obnavljaju ako redovno konzumirate špinat.

Autor:Zlatko Govedić

ZADNJE VIJESTI


SPINACIA OLERACEA

POPULARNO POVRĆE ZA JAČANJE MENTALNIH SPOSOBNOSTI: Osobe koje su ga konzumirale imaju ’11 godina mlađi mozak’


PROBLEMI U KREVETU

BOLAN SPOLNI ODNOS TEMA JE O KOJOJ SE NE SMIJE ŠUTJETI: Vaginizam je otkriven u jedanaestom stoljeću, a liječi se tek odnedavno


CHENOPODIUM QUINOA

(VIDEO) BILJKA KOJA JAKO OBEĆAVA: ‘Čini se da produljuje život i umanjuje rizike od brojnih bolesti’


NARODNA MEDICINA

(RECEPT) SREDNJOVJEKOVNI ANTIBIOTIK: Stručnjaci kažu da pomaže kod nekih upala, ali samo ako upotrijebite sve sastojke

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article