Pošalji mi SMS kad mi prođe PMS

PMS  Gledajući reklame ovih dana, shvatila sam da bi muškarci zaista mogli da nam pozavide jer imamo „one dane” u mesecu, kada smo nasmejane, skačemo od sreće, igramo u diskotekama i baš tada volimo da obučemo bele pantalone. Blago nama – ako se šalimo!

Srećom, tu je i jedna reklama gde je žena slikovito dočarana sa bodljama na glavi, ali, onda popije tableticu i – hop, opet voli ceo svet!

Međutim, kada je PMS u pitanju, mislim da malo toga može da pomogne, osim, možda malo samokntrole i svesnosti da smo jednostavno u vrlo osetljivom periodu.

Pričajući sa svojim drugaricama, shvatila sam da svaka ima slične simptome pre ciklusa, ali svaka reaguje drugačije. Neke plaču, neke se svađaju, neke su sebi najružnije, druge bi da isteruju pravdu na ulici, sve zavisi od karaktera ili situacije. Ako mene pitate – imam sve simptome i sve navedene reakcije!

Psiholozi savetuju bavljenje fizičkom aktivnošću, ginekolizi kažu da pijemo tabletice, drugi lekari predlažu unošenje kalcijuma i magnezijuma, nutricionisti predlažu poseban način ishrane.

Moj savet je – opomena!

Lepo kažeš svom partneru: „Slušaj, danas je taj i taj datum i sledećih sedam dana biću nervozna i razdražljiva, pa te, zbog svih onih čarapa na podu, nepokupljenog veša i tvog pivskog stomačića, molim da budeš tolerantniji. Postoji mogućnost da svi oni slatkiši nestanu brzinom svetlosti i molim te da sve svoje vredne predmete bar ovih dana stavljaš tamo gde im je mesto, a to je – dalje od mene!“

Verovatno će se u početku muškarac smejati i misliće da izmišljate. Međutim,  kada vas bude video kako plačete dok gledate emisiju o ugroženim biljkama, kada počnete da se svađate sa četkama za kosu i dođete kući besni jer je neka žena ušla u prodavnicu pre vas, shvatiće da je vreme da se viđa sa drugarima.

Ako ne možemo da kontrolišemo situaciju na poslu tokom našeg PMS-a i ako nema smisla da svim rođacima i prijateljima govorimo da smo u osetljivom periodu, onda bar u kući možemo da obezbedimo malo prostora za igru naših hormona.

Muškarci tu našu preosetljivost možda ne mogu da shvate, ali mogu da je prihvate i zato umesto tabletica predlažem razumevanje i toleranciju!