Povrće koje smanjuje rizik od raka za 45 odsto

pixabay.com

Prema novoj studiji, česta konzumacija gljiva povezana je sa manjim rizikom od raka. Sistematskim pregledom i metaanalizom ispitano je 17 studija raka objavljenih od 1966. do 2020. godine. Analizirajući podatke više od 19.500 pacijenata sa rakom, naučnici su pronašli vezu između konzumacije gljiva i rizika od raka.

Istraživanje je obavio Pen institut, a objavljeno je u časopisu “Advances in Nutrition”.

Pečurke su bogate vitaminima, hranljivim sastojcima i antioksidantima. Nalazi naučnika Pen instituta pokazuju da ova “super hrana” takođe može pomoći u zaštiti od raka.

Naučnici su otkrili da ljudi koji uvrste bilo koju vrstu gljiva u svoju svakodnevnu ishranu imaju manji rizik od raka. Prema nalazima, osobe koje su dnevno jele 18 grama pečurki imale su 45 odsto manji rizik od raka u poređenju sa onima koji nisu jeli pečurke.

Pečurke su najveći izvor ergotionineina, koji je jedinstveni i snažni antioksidant i ćelijski zaštitnik, navode stručnjaci.

Kada su ispitivani specifični karcinomi, naučnici su primetili da su ženee koje su redovno jele pečurke imale znatno manji rizik od raka dojke. Objasnili su da bi to moglo biti zbog toga što većina studija nije uključivala druge oblike raka.

Ovo istraživanje moglo bi biti korisno u daljem istraživanju zaštitnih efekata koji pečurke imaju.

– Nalazi pružaju važne dokaze o zaštitnim efektima gljiva protiv raka – rekao je koautor Džon Riči, istraživač Pen instituta za rak i profesor farmakologije.