Pravi, starinski svadbarski kupus „glavni“ je u svakoj šumadijskoj kući koja drži do sebe

Pravi, starinski svadbarski kupus "glavni" je u svakoj šumadijskoj kući koja drži do sebe 1

Niko ne bi smeo da ima dilemu da li je svadbarski kupus tradicionalno šumadijsko jelo. On je „glavni“ na svadbama, slavama, veridbama, pa i na prazničnom ručku sa gostima svake šumadijske kuće koja “drži do sebe”.

Svadbarski kupus se služi posle predjela i supe ili čorbe, a pre pečenja ili roštilja. Ma koliko predjelo bilo izdašno, a supa domaća žuta i koliko god iščekivali mlado jagnjeće, jareće ili praseće pečenje, ne biste smeli da propustite ili preskočite svadbarski kupus.

To je jelo kod kojeg ćete promeniti piće, pa ćete umesto dobre domaće šljive, preći na vino. Evo kako se sprema svadbarski kupus na tradicionalan način.

Legenda kaže da su neophodne tri vrste mesa: suvo (dimljeno), masno i posno. I tu će se svi saglasiti da je u pitanju najbolja kombinacija. Način pripreme već zavisi od afiniteta onog ko kuva, recepta koji je zapamtio ili zapisao, ali i od ličnog ukusa.

Neki ljudi ne vole svadbarski kupus jer ga povezuju sa mirisom kiselog kupusa u kojem ne uživaju svi podjednako. Ipak, čak i ako ste na toj “tamnoj strani”, uživaćete u ukusu ovog starog i za pripremu jednostavnog jela.

Postoje ipak mali trikovi i tajne u pripremi, pa kada ih savladate bićete kvalifikovani za učešće na kupusijadi u Mrčajevcima, gde se takmiče profesionalni kuvari u spremanju svadbarskog kupusa.

Za početak, prava istina o svadbarskom kupusu leži u dužini kuvanja. Kuva se dugo, satima i na srednjoj temperaturi. Naše bake bi rekle da se čuje kako šapuće. Samo za čitaoce Danasa otkrivamo recept.

Za svadbarski kupus je potrebno:

 • 2 veće ili 3 manje glavice kiselog kupusa, ukupno oko pet, šest kilograma
 • 1 kilogram junećeg buta
 • 1 kilogram dimljene butkice ili kolenice
 • ½ kilograma dimljene mesnate slanine
 • ½ kilograma crnog luka
 • 4-5 čenova belog luka
 • 4-5 listova lorbera
 • 1 kesica bibera u zrnu
 • 3-4 supene kašike aleve paprike
 • 1 supena kašika tucane ljute paprike
 • 100 grama svinjske masti

Priprema:

Kupus isecite na kriške tako da u najširem delu budu do pet centimetara i nemojte ga cediti od rasola. “Srce” kiselog kupusa, zapravo deo korena, očistite i odbacite. Odbacite i prvih par listova glavice.

Na dnu velikog lonca od 10 litara, najbolje ako imate zemljani, ali nije nužno, otopite na niskoj temperaturi polovinu masti. Preko složite prvi red kiselog kupusa, trećinu crnog luka sečenog na rebarca. Stavite trećinu od svakog mesa, slaninu i dimljenu butkicu sečenu na krupnije komade. Stavite biber u zrnu po ukusu, alevu i tucanu papriku i dva lista lorbera.

Sve prekrijte drugim slojem sečenog kiselog kupusa i ponovite postupak još jednom, tako da imate ukupno dva sloja kupusa i ostalih sastojaka. Na to stavite preostalu mast i sve prekrijte još jednim, trećim slojem kupusa.

Ovako složen kupus nalijte vodom do trećine lonca i stavite da proključa. Onda smanjite temperaturu, i kada jako ključanje prestane, poklopite i kuvajte bar pet, šest sati.

Svadbarski kupus se ne meša za vreme kuvanja. Umesto toga blago protresite lonac levo, desno više puta tokom kuvanja.

Mesnati masni sastojci će pustiti masnoću, a posni će biti meki i raspadati se na dodir varjačom kada je jelo gotovo.

Za dobar svadbarski kupus kažu da ne sme da ima vode i bude čorbast kada je gotov. Ako volite ljući svadbarski kupus, slobodno dodajte dve sušene papričice.

Uz svadbarski kupus se retko jede hleb u Šumadiji, obično se služi proja od žutog kukuruznog brašna. Ona jednostavna, zamešena od projinog brašna, kašike otopljene masti, kašičice bikarbone sode i mlake vode.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Original Article