Pravilna upotreba antibiotika

Pravilna upotreba antibiotika 1Foto: Pixabay/Rtdisoho

Upravo zbog toga, pravilna upotreba antibiotika je veoma važna, kao i savesno uzimanje istih, kako bi se bakterijska infekcija uspešno izlečila.

Pacijenti često uzimaju antibiotike na svoju ruku, bez konsultacije sa lekarom, a često zbog toga dolazi do povećanja otpornosti bakterije na antibiotike i smanjuje se mogućnost izečenja.

O pravilnoj upotrebi antibiotika i značaju istih govorila je magistar farmacije Stefanija Mehandžiska za Stetoskop.info.

Šta u stvari predstavljaju antibiotici?

Antibiotici u užem smislu reči predstavljaju prirodne sekrete koji mikroorganizmi (bakterije, gljivice, aktinomicete) luče u spoljašnju sredinu u cilju odbrane od drugih mikroorganizama i preživljavanja. Pored prirodnih, polusintetske i sintetske supstance čine veliku grupu antibakterijskih lekova ili kako je poznatije, antibiotika.

Ova grupa lekova se koristi u terapiji infekcija izazvanih bakterijama i obuhvata veliki broj različitih supstanci. Upravo zbog te velike raznolikosti, potrebno je dosta znanja i iskustva pre propisivanja same antibiotske terapije, kao i savesnost pacijenata prilikom uzimanja iste.

Kolika je efikasnost antibiotika kada postoji bakterija u organizmu?

Kada je ustanovljeno da bakterija postoji u organizmu, tada je efikasnost antibiotske terapije uslovljena pre svega izborom antibiotika. Ukoliko je bakterija, koja je izazvala infekciju, osetljiva na delovanje izabranog antibiotika i ukoliko se antibiotik uzima u dozi i vremenskom intervalu koji je doktor propisao, onda se očekuje velika efikasnost antibiotske terapije i izlečenje.

Zbog čega se antibiotici ne smeju piti bez izdavanja recepta od strane lekara?

Antibiotici se ne smeju piti bez prethodnog odlaska kod lekara iz razloga što pacijent nema dovoljno znanja da može sam da proceni da li mu treba antibiotik ili ne i ako treba, koji tačno iz široke palete antibiotika. Kako bi se antibiotik pravilno propisao potrebno je znanje o samom uzročniku bolesti – bakteriji, dobro poznavanje svih činilaca u vezi sa bolesnikom koji mogu uticati na izbor i doziranje antibiotika, kao i dobro poznavanje antibakterijskog spektra antibiotika, mehanizme delovanja, njegovo doziranje, kao i potencijalna neželjena delovanja do kojih može dovesti.

Simptomi bakterijske i virusne infekcije su vrlo slični, a primena antibiotika je efikasna samo u slučaju prisustva bakterije. Iz tog razloga se sa prvom pojavom simptoma ne trebaju odmah koristiti antibiotici, već ukoliko klinička slika to omogućava, antipiretici i drugi lekovi koji će ublažiti simptome i koji će dati prostora imunom sistemu da se odbrani.

Ukoliko nakon tri, četiri dana simptomi postanu sve izraženiji i ne dođe do sniženja temperature, postoji sumnja da je u pitanju bakterijska infekcija i da postoji potreba za antibioticima. U tom slučaju doktor odlučuje koji antibiotik je odgovarajući, bilo na osnovu antibiograma, što je i najpoželjnije ili empirijski.

O čemu pacijenti treba da vode računa kada piju antibiotsku terapiju?

Pacijenti treba da vode računa da primenjuju antibiotik na način na koji je doktor objasnio, da ne preskaču doze, da koriste lek u vremenskom intervalu u kom je doktor rekao da se primenjuje i najvažnije, moraju voditi računa da ne prekidaju terapiju kada osete da su simptomi blaži, već da nastave da piju antibiotsku terapiju tačno onoliko dana koliko je doktor naznačio.

U suprotnom, postoji velika verovatnoća razvoja bakterija koje će biti rezistentne na nepravilno primenjen antibiotik što znači da taj antibiotik više neće biti delotvoran u slučaju ponovne infekcije istom bakterijom ili u još gorem slučaju infekcijom i nekom drugom vrstom bakterije. Pored pravilno primenjenog antibiotika, bitno je i da pacijenti unose i dobre bakterije u svoj organizam – u vidu probiotika.

Ova vrsta preparata će pomoći da se povrati potencijalno narušena ravnoteža između dobrih i patogenih mikroorganizama u crevima i da se spreči dalja komplikacija zdravlja.

Tekst u celosti čitajte na portalu Stetoskop.info.

close

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.

Učlani seOriginal Article