Pravilo “4P” ključ uspešne ljubavne veze

pixabay.com

Koje osobine ima zdrava emotivna veza? Kako se postiže i šta je neophodno da se uspostavi čvrsta emotivna povezanost? Intimnost. To ne podrazumeva samo ono fizičko, tj. seksualno, već ukupnost emocionalnih, fizičkih, intelektualnih, profesionalnih veza među partnerima.

Rečenica “živeli su srećno do kraja života” u bajkama dolazi nakon čitavog niza peripetija i prepreka koje ljubavni par mora da savlada. U tom pogledu nije mnogo drugačije ni u stvarnom životu, iako srećan kraj nije unapred zagarantovan.

Ipak, ono čega moramo da budemo svesni jeste da se svaki odnos razvija, a da razvoj podrazumeva i uspone i padove te da ćete sa nekim prolaziti najrazličitije faze, a ukoliko ih prođete i dođete do one faze u kojoj ćete se na kraju osećati stvarno sigurno, to znači da je vaš odnos bio vredan i da je odoleo brojnim izazovima.

U suštini, da bi ljubavna veza bila zdrava, neophodno je ispuniti mnogo uslova, a fizička privlačnost je samo jedna od njih. Terapeuti ističu neophodnost postojanja “4P” u vezi kako bi ona bila stabilna i čvrsta.

Terapeuti savetuju da povremeno proverite koliko su stabilna i čvrsta “4P” u vašoj vezi i, ako osetite da se neki od tih aspekata “klima”, uložite vreme i pažnju u taj aspekt veze. Jer s vremenom veze prelaze u rutinu, postaju nešto što se podrazumeva.

A prema rečima stručnjaka, intimnost se i temelji na: privlačnosti, poverenju, poštovanju i predanosti.

Privlačnost znači upravo to što i sama reč označava – da nas partner fizički privlači. To je impuls koji potvrđuje da tu osobu, koja nam je bliska, doživljavamo kao atraktivnu, da nam se sviđa kako izgleda, kao se ponaša, smeje, kako nas gleda…

Poverenje je preduslov emocionalnog otvaranja. Kada imamo poverenja u partnera, to znači da mu bezuslovno verujemo, da se osećamo zaštićeno i sigurno, da s njim možemo biti “mi” u pravom svetlu, bez glume. Kada je reč o seksu, poverenje je preduslov potpunog prepuštanja.

Poštovanje je potvrda da partnera smatramo vrednom osobom, da volimo njegove osobine, divimo se njegovim kvalitetima, cenimo njegovo mišljenje, koje se ne mora uvek poklapati s našim, poštujemo ono što radi, njega kao ličnost…

Predanost znači da smo se odlučili za nekog s kim smo spremni da podelimo život “u dobru i zlu”, u braku ili izvan njega. To znači da smo prihvatili svoju i partnerovu različitost i da je ne doživljavamo kao kamen spoticanja već kao priliku za napredak.

(Visited 3 times, 1 visits today)