Prebrza ejakulacija

30% do 40% muškaraca veruje da pati od frustrirajućeg stanja prebrze ili iznenadne ejakulacije. Dobra vest je da se ovo stanje može jednostavno i uspešno izlečiti.

Šta je prerana ejakulacija

Definicija prerane ejakulacije varira od dolazi za 2 minuta ili pre nego što partnerka doživi orgazam. Ova druga definicija može biti veoma pogrešna ukoliko imate partnerku kojoj treba najmanje sat vremena da doživi orgazam.

Jednostavnija definicija bi bila da doživljavate ejakulaciju pre nego što želite i imate osećaj da niste u stanju da je kontrolišete.

Treba imati na umu da većina muškaraca doživljava ejakulaciju u nekim prilikama brže nego što bi želeli, najčešće kada su pod stresom ili kada su u velikom uzbuđenju. Ako vam se prerana ejakulacija dešava u češće od 50% slučajeva onda imate problem.

Neki muškarci pate od prerane ejakulacija samo kada imaju seksualni odnos sa partnerkom, neki bez obzira na vrstu stimulacije od strane partnerke a neki imaju osećaj prerane ejakulacije čak kada masturbiraju.

Uzroci
Prema terapeutima, pacijenti koji pate od prerane ejakulacije ne mogu da prepoznaju tačku neizbežnosti , to je osećanje koje se pojavljuje nekoliko trenutaka pre ejakulacije. Muškarci koji nemaju ovih problema znaju da prepoznaju ovaj osećaj i da ga zaustave ili promene stimulaciju i odlože trenutak ejakulacije.

Najčešće muškarci koji prate od prerane ejakulacije nikada nisu ni primetili tačku neizbežnosti a za to postoje mnogobrojni razlozi kao što je upražnjavajne seksa na brzinu ili je povezan sa generalnim osećajem krivice ili anksioznosti.

Ponekad muškarci upadaju u ovo stanje zbog čestog pritiska partnera da što brže završe sa intimnim odnosom. Šta god da je osnovni uzrok, telo se navikne da brzo odgovara na svki nadražaj a posledica je prebrza ejakulacija.

Ponekad je prebrza ejakulacija rezultat nekih oboljenja kao što je infekcija prostate ili urinarnog trakta. Skorija istraživanja potvrđuju pretpostavku da neki muškarci imaju fiziološku predispoziciju nervnog sistema da brzo dolaze do ejakulacije, ipak je veći broj onih kojima se to dešava usled nekog oboljenja ili stresa.

Tehnike koje mogu pomoći

Najvažnije u rešavanju ovog problema je naučiti da prepoznate tačku neizbežnosti , što se postiže vežbom i razgovorom sa partnerkom koja može puno da pomogne da prevaziđete ovaj problem.

– Opustite se, u ovome može pomoći kupanje ili tehnika dubokog disanja.

– Morate biti sigurni da želite seks sa vašom partnerkom tj. ako postoje neki nerešeni problemi ili neslaganja među vama bolje ih je prvo rešiti.

– Treba da radite vežbe koje jačaju donje trbušne mišiće, mnogi muškarci tvrde da mogu da odlože ejakulaciju stežući mišiće donjeg dela stomaka.

– Prestanite pa ponovo počnite – ovo je najčešća tehnika, koja se može vežbati. Stimulirajte samog sebe do trenutka upravo pre ejakulacije i onda stanite, a onda nastavite ponovo kada osećaj tačku neizbežnosti potpuno prođe. Trebalo bi da se vreme graduelno produžava između svakog prestanka stimulacije.

– Ovu tehniku prestanka i ponovnog započinjanja praktikujte tokom seksualnog odnosa u trenutcima kada osećate preterano uzbuđenje. Tokom vremena kako budete sve sigurnije ovladali ovom tehnikom umesto zaustavljanja pokušajte da primenite novu pozu kako bi ste odložili ejakulaciju.