Prednosti cvekle i ideje za spremanje

Prednosti cvekle i ideje za spremanje 1Foto: Shutterstock / New Africa

Neću šokirati javnost ako budem napisala da je cvekla jedna od najzdravijih namirnica koja se može naći na našim tanjirima, i to je nešto što je opšte poznato, ali svima nam često padne na pamet kako da unesemo cveklu kao namirnicu a da to nije dobro poznat način?

Cvekla predstavlja izvor vitamina i minerala i zato se smatra prirodnim lekom za jačanje imuniteta i krvne slike.

Koncentracija mineralnih materija u svežoj cvekli je 627,3 mg/100g i čine je: gvožđe, kalijum, kalcijum, natrijum, fosfor, magnezijum, mangan, jod, bakar, fluor, sumpor, brom, litujum i stroncijum.

Od vitamina su najprisutniji vitamin C, vitamin B1 i B2, kao i vitamin koji se vrlo retko može naći u biljnim namirnicama, a to je B12.

U ishrani, cvekla se najčešće koristi za pripremu salate, čorbi, soka i zimnice a najviše se koristi koren od cele biljke.

Sok od cvekle: 500 g cvekle, 500 g šargarepe, 500 g limuna, 250 g meda i 800 ml vode.

Salata od cvekle: dve cvekle, kašika sitno seckanog svežeg peršuna, kašika seckanog belog luka, 2 kašičice senfa, četvrtina kašičice morske soli, malo bibera.

Čorba od cvekle: Dve veze mladih listova cvekle iseckati i prokuvati zajedno sa vezom peršunovog lišća. Posle 15 minuta dodati naseckan mladi crni i beli luk, narendan koren šargarepe i manji koren peršuna i celera.

Na kraju dodati prehodno pripremljenu smesu od četiri do pet manjih narendanih cvekli prelivenih kašikom ulja i sa sokom od limuna. Odmah skloniti sa vatre.

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

Original Article