Predsednik vlade – večiti Juda

Predsednik vlade - večiti Juda 1Foto: Radenko Topalović

O legendi Večitog Jude pisao je Mali Žurnal pre 110 godina, jer ga je jedan građanin video u tadašnjem predsedniku vlade.

Dok se u izvesnom povećem beogrsdskom društvu govorilo o svačemu, a pritom i o legendarnom Večitom Judi, jedan od prisutnih, do tada ćutljiv, otkrio je tajnu ostalima.

“Znate li ko kod nas predstavlja Večitog Judu?”, upitao je on.

Odgovor je želeo da dozna jedan činovnik iz diplomatije.

“G. Milovan Đ. Milovanović, predsednik današnje vlade”, otkrio je.

Predsednik vlade - večiti Juda 2Pošto je odgovor mnogima delovao čudno i nejasno, govornik je pojasnio da Večiti Juda nigde ne može da nađe mira i luta od mesta na mesto.

“Eto to je isto i sa G. Milovanovićem. Gde god ga je glavni odbor kandidovao za poslanika odbili su ga, i on sad luta iz okruga u okrug”, dočarao je on.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Original Article