Prehlada ili grip – kako da se osećate bolje

Prehlada i grip predstavljaju česte infekcije gornjeg dela respiratornog trakta (nosa, grla, ušiju i sinusa). Obe infekcije izazivaju virusi kojih ima na hiljade različitih tipova.

Grip izazivaju virusi gripa koje možemo svrstati u tri glavna tipa: A (koji često izaziva epidemije gripa), B i C. Virusi gripa stalno menjaju svoju strukturu pa se novi varijeteti javljaju svake godine. Prehlada i grip su zarazne infekcije a prenosi se kapljično ili preko ruku.

Prehlada i grip imaju slične simptome ali najuopštenije rečeno simptomi su obično mnogo blaži kod prehlade nego kod gripa.

Simptomi prehlade su osećaj umora, kijanje,i kašljanje i curi nos. Obično nije praćena povišenom temperaturom ili je ona za 1 do 2 stepena povišena. Ostali simptomi mogu biti bol u mišićima i grlu, glavobolja i suzenje.

Grip nastaje iznenada, prati ga osećaj slabosti i umora, groznica i povišena temperatura, suv kašalj, bolovi u mišićima, glavobolja, grlobolja, bolne oči.

Ne postoje lekovi protiv prehlade i gripa, antibiotici ne deluju protiv virusa, možete samo da ublažite simptome:

– Ostanite kod kuće i odmarajte se

– Nemojte da pušite izbegavajte zadimljenu prostoriju jer dim može da pogorša simptome

– Pijte puno tečnosti, sokove, čajeve, supe, tečnost pomaže da izbacite šlajm i nadohnađujete tečnost koja se gubi usled povišene temperature.

– Ispirajte grlo sa toplom slanom vodom više puta na dan da bi ste umanjili grlobolju, kapi slane vode možete ukapavati u nos kako bi ste lakše disali .

Lekovi koji se koriste tokom prehlade i gripa koriste samo da olakšaju simptome. Analgetici otklanjaju bolove i snižavaju povišenu temperaturu , deci i tinejđžerima ne treba davati aspirin. Lekovi protiv kašlja (npr. dekstrometofan) deluju na zaustavljanje kašlja i ne treba ih koristiti ako iskašljavate šlajm, lekovi za iskašljavanje (guafensen) omogućuju da se lakše iskašlje sluz, antiseptici smanjuju otok sluzokože (efedrin).

U većini slučajeva ako ste se razboleli od prehlade ili gripa ne treba da idete kod lekara sem:

Kod dece – ukoliko visoka temperatura duže traje, kod prehlade koja traje duže od 10 dana, problemi sa disanjem – ubrzano disanje ili šištajuće disanje, modra boja kože, bolovi u uhu, pogoršanje nekih hroničnih bolesti kao što je dijabetes ili srčano oboljenje. Kod odraslih ovim simptomima treba dodati bol ili pritisak u grudima, nesvesticu, dezorjentisanost, uporno povraćanje, jaka glavobolja, uporan kašalj.