PREPUNE ENZIMA: Osam namirnica za zdrava crijeva i odličnu probavu

Shutterstock

DAROVI PRIRODE

+

AAA

PREPUNE ENZIMA: Osam namirnica za zdrava crijeva i odlinu probavu

Autor: Zlatko Govedi

Postoji mnogo namirnica koje mogu poveati koliinu digestivnih enzima, a sirovo povre i voe su meu najboljima. Konzumiranje sirovog voa i povra je kljuno, jer e hrana za kuhanje iznad 50 stupnjeva Celzijusa deaktivirati enzime!

1. Ananas

itav ananas je pun enzima, ak i stabljika. Ananas sadr탑i bromelain, obitelj enzima koji ukljuuje peroksidazu, kiselinsku fosfatazu, cistein proteinaze i proteolitike (proteinske digestive) enzime.

Bromelain razbija proteine u aminokiseline, a studije sugeriraju da mo탑e pomoci kardiovaskularnom, respiratornom, ko큄tanom i probavnom zdravlju.

2. Avokado

Avokado sadr탑i lipazu, enzim koji razgrauje dijetetske masnoe. Iako se lipaza prirodno proizvodi u organizmu, studije ukazuju da jedenje avokada ili uzimanje dodatka lipaze poma탑e pri probavi obroka s visokim postotkom masti.

Takoer vam mo탑e pomoi da se osjeate manje puni i naduti. Kao bonus, avokado podr탑ava imuni sistem, posebno kod osoba s celijakijom ili intolerancijom na gluten!

3. Kivi

Kivi sadr탑i aktinidin, enzim cistein proteaze koji poma탑e u varenju proteina. Actinidin povecava brzinu kojom tanko crijevo apsorbira protein.

Istra탑ivanja su pokazala da kivi, iako poma탑e u probavi, takoer sprjeava nadimanje i neugodan osjeaj koji ga prati.

4. Banane

Banane sadr탑e amilazu i glukozidazu. Ovi enzimi razgrauju ugljikohidrate kao 큄to su krumpir i tjestenina i razbijaju ih u lako probavljive jednostavne 큄ecere. Banane takoer osiguravaju dijetalna vlakna koja podr탑avaju probavu i bakterije u crijevima.

U jednoj studiji, ljudi koji su jeli dvije banane dnevno su imali manje nadutosti od onih koji nisu.

5. Sirovi med

Sirovi med sadr탑i 큄irok spektar digestivnih enzima, ukljuujuci dijastazu, amilazu, invertazu i proteazu.

Dijastaza poma탑e u probavi 큄kroba, amilaza razbija 큄krob u 큄ecere, invertaza razbija saharozu, a proteaza razgrauje proteine u amino kiseline.

6. Kefir

Kefir, napitak slian jogurtu, mo탑e osigurati enzime lipaze, proteaze i laktaze. Kefir je najbolji kada je napravljen od kozjeg mlijeka ili kokosovog mlijeka.

Kefir mo탑e pomoci kod intolerancije na laktozu i sadr탑i zdrave probiotike koji pobolj큄avaju ope zdravlje crijeva i mogu smanjiti nadutost.

7. Kiseli kupus

Kiseli kupus sirovi, isjeckani, fermentirani kupus jedan je od najzdravijih fermentiranih namirnica bogatih enzimima. Sadr탑i razliite enzime i bakterije mlijene kiseline Lactobacillus plantarum.

Ove probiotike bakterije mogu ubla탑iti mnoge digestivne tegobe. Imajte na umu da e kuhanje kiselog kupusa smanjiti njegovu djelotvornost.

8. umbir

umbir sadr탑i enzim zingibain koji probavlja proteine, koji ovom korijenu gomolja mogu dati svojstva koja se bore protiv munine.

umbir takoer poma탑e da se 탑eludac oporavi, br탑e prebacuje hranu kroz probavni sistem.

Autor:Zlatko Govedi

ZADNJE VIJESTI


DAROVI PRIRODE

PREPUNE ENZIMA: Osam namirnica za zdrava crijeva i odlinu probavu


POMOZITE SI SAMI

Mlijeko, jaje, maslac, med i soda bikarbona: Evo kako se ova mje큄avina bori s ka큄ljem!


POMOZITE SI SAMI

Ovaj jednostavan pokret 큄akom poma탑e u kritinom trenutku


ODLIAN SAVJET

NEVJEROJATNO! Ovo je razlog za큄to ete odsad smrzavati limun

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrijeanja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Dnevno.hr koristi kolaie (cookie) za pru탑anje boljeg korisnikog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica sla탑ete se s kori큄tenjem kolaia i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka (Vi큄e informacija).PrihvaamOriginal Article