Preteran unos kofeina: dečaci pate od tahikardije, devojčice od nesanice

Foto: Profimedia

Dve kafe, energetsko piće i čokolada – znak su da ste preterali s unosom kofeina. Istraživanje američkog Univerziteta Bafalo pokazuje da je ta psihoaktivna supstanca posebno štetna po adolescente.

Posebno bi trebalo da se zabrinu dečaci i njihovi roditelji, ističu stručnjaci. Kažu da se kod dečaka veoma brzo povećava puls i javlja tahikardija, pište portal RTS, 25. juna 2014. godine.

Povećava se sistolni pritisak, a devojčice reaguju nesanicom. Smatra se da ova razlika nastaje zbog hormonske strukture muškog i ženskog organizma”, objašnjava pedijatar Snežana Tomić.

Sedamdeset odsto dece u svetu redovno slatkišima, kakaom i čajem unosi kofein. Zbog toga mnoga deca imaju problema sa snom. U Srbiji svaki peti adolescent pati od nesanice.

“Kada su u pitanju adolescenti tu su promene izraženije. Farmakološki efekti su izraženiji – povećanje budnosti, uticaj na intelektualne funkcije, izazivanje anksioznosti – to je nešto što može biti drastičnije kod mladih jer je osetljiviji nervni sistem”, upozorava specijalista kliničke farmakologije Janko Samardžić.

Kada konzumira proizvode sa kofeinom, čovek oseća sitost, brže misli. Stručnjaci ističu i da je to trenutno dejstvo kofeina zavodljivo, pogotovo kada čovek ne mora da se osloni samo na sopstvene snage.

“Očekuje se da spoljašnja supstanca kao nekakva hemijska štaka nešto postigne. I očekuju se bolji rezultati sa manje napora. To nije dobra poruka za sazrevanje”, kaže psihijatar Nevena Čalovska Hercog.

Roditelji najčešće dozvoljavaju detetu da popije limenku gaziranog pića, ali teško da će sa njim podeliti šoljicu kafe. Međutim, to je isto.

Do pubertetskih dana izbledi upozorenje da od kafe raste rep, ali se gomilaju proizvodi sa kofeinom. Zato bi roditelji morali na to pažljivo da računaju i savetuju decu.

Više od 300 miligrama kofeina dnevno je štetno. Zato je potrebno čitati sastav na ambalaži proizvoda.