Prevencija moždanog udara i uzroci!

Veća smrtnost kod žena

Žene češće umiru od moždanoga udara od muškaraca, kako kažu podatci. Moždani se udar može spriječiti jednostavnim pregledima, redovno kontrolisanje krvnog pritiska, razinu šećera u krivi, lipide i puls.U koliko povremeno osjećate lupanje srca ili vrtoglavicu, uradite EKG testiranje.

Pazite na vašu ishranu i općenito životne navike.

Hrana koja pomaže u prevenciji

Plava riba
Velike količine nezasićenih masnih kiselina korisnih za održavanje zdravog mozga  ali i protočnosti krvnih žila, stoga konzumirajte ribu i maslinovo ulje.

Zeleno povrće
Sadrži mnogo vitamina E koji je snažnan antioksidan važan za bolju moždanu funkciju.

Žitarice
Bogate antioksidansima, vlaknima, vitaminima i mineralima,fitoestrogenima.

Orašasti plodovi
Omega-3 masne kiseline, vitamini i minerali, ali ne konzumirajte  više od šake dnevno jer su bogati mastima.

Rajčica
Bogata karotenom, provitaminom A  kao i likopenom koji je antikancerogen.Ova namjernica je dobra za srce, krvne žile te smanjuje krvni tlak.

Češnjak
Poznat je po brojnim ljekovitim svojstvima, među ostalim smanjuje krvni tlak,snižava kolesterol u krvi i rabi se kod srčanih oboljenja kao i sprječava zgrušavanje krvi.

Image result for moždani urad

Svakodnevna tjelesna aktivnost i izbjegavanje stresa

Od prehrambenih proizvoda još svakako valja spomenuti zeleni čaj te crnu čokoladu, te se preporučuje dnevno popiti čašu-dvije crnoga vina koje sprječava stvaranje ugrušaka u krvi.Važno je vježbati redovit san te izbjegavanje stresa koliko je moguće.

Naučnici sa Univerziteta u Osaki vršili su istraživanje u kojem su učestvovali oko 42.000 osoba.Pokazalo se kako osobama,koje su tokom posmatranja dobile otkaz,  prijeti 60 posto veći rizik za moždani udar nego onima koje su zadržale radna mjesta.Sudionici istraživanja na početku posmatranja bili u razdoblju od 40 do 59 godina.

Rizik za smrt od moždanog udara bio je posebno izražen kod žena koje su dobile otkaz u tom periodu.

Dodatno povećanje rizika bilo je prisutno kod ispitanika koji imaju loše mjesto u firmi, oni imaju čak imali 200 posto veći rizik za moždani udar i 300 posto veći rizik za smrt od moždanog udara.

U koliko imate horizontalne crte na uhu, prijeti vam moždani udar!

Više od tri četvrtine ljudi koji su imali moždani udar istraživanja su pokazala da imaju Frenkov žig na režnju ušne školjke.

Prema novim istraživanjima, povećani rizik od moždanog udara imaju osobe koje imaju dijagonalni nabori preko režnja uha.

Naučnici su ispitivali ljude koji su doživeli moždani udar utvrdili su da više od tri četvrtine ima takozvani Frenkov žig na ušima.

Image result for moždani udar

Ovaj žig dobio je naziv je dobio po dr Frenku koji je otkrio da nabore na režnju ušne školjke imaju mladi koji imaju problema sa srčanim smetnjama.

Dovodi do povećanog rizika od moždanog udara dovode začepljenje arterije, te takođe dovodi i do lošeg snadbevanja režnja ušne školjke krvlju, time se dolazi do gubitka elastičnosti i stvaranja nabora.

Izraelski istraživači smatraju da ovaj nabor treba da bude listi klasičnih faktora rizika za nastanak moždanog udara.

Pored toga nabor na ušima, mogu ukazati i na ubrzano starenje, zbog toga što je prisutna i mogućnost udruživnja sa kardiovaskularnim faktorima rizika kao što su dijabetes, hipertenzija, ishemijske bolesti srca i periferne vaskularne bolesti.

Napitak za razbijanje tromba i sprečavanje moždanog urada!

Odlično je sredstvo za one koji imaju problema sa pijeskom u bubregu i žuči , te moždanog udara. Ovaj sok e da vam pruži veliku količinu kalijuma i vlakana,te da spriječi nastanka srčanih bolesti.

Zašto je dobro da pijete sok od kivija? Djeluje na ljudski organizam na ovaj način:

– Oslobađa bubrege, bešiku i žučnu kesu od prisustva kamenca i pijeska,

– Sprečava pojavu trombova i zgrušavanje krvi ,

– Sprečava kardiovaskulativne bolesti,

– Smanjuje rizik od moždanog udara,

– Utiče povoljno na vid i sprečava i očne bolesti ( kataraktu ,divertikulozu, konjuktivitis…),

– Štiti vitalnost ćelija,

– Podstiče oporavak organizma,

– Snažno detoksikuje organizam,

Image result for moždani udar

– Štiti DNK od štetnog uticaja slobodnih radikala, a od srčanog infarkta,

– Poboljšava imunitet,

– Ublažava simptome kod bronhitisa ,hroničnog kašlja i drugih plućnih bolesti,

– Sprečava formiranje masnih naslaga,

– Deluje na sposobnost pamćenja,

– Uklanja celulit,

– Doprinosi zdravlju kože,

Treba da budete oprezni sa dnevnom količinom soka od kivija. Oprez ne konzumirajte više od 1 -2 čase soka koji ste razblažili sa vodom jer se može pojaviti alergija.

SOK OD KIVIJA RECEPT

Za pripremu sirupa od kivija treba vam :

– pola kilograma šećera

– 1,5 kilogram svježeg i oljuštenog kivija

– 1,5 litra vode

Oljuštite kivi i isjeckajte, ubacite ga u blender i usitnite.

Ako nemate pri ruci blender,iskoristite i mašinu za mljevenje paradajza tako usitnjen kivi propasirajte kroz gustu cjediljku, da bi dobili više soka. Prokuhajte vodu, kada voda provri sačekate da se ohladi.

A u procjeđeni sok od kivija sve što trebate uraditi jeste dodajte prokuvanu vodu koja se predhodno prohladila i pola kg šećera.Dobro mješajte oko 20 minuta dok se šećer u potpunosti ne istopi.Zatim uspite u staklene flaše u koje ćete sipati domaći sok od kivija a zatim staviti u frižider,kada konzumirate sok razblažite ga sa vodom.

Image result for kiwi

Sok ili sirup od kivija, sadrži : vitamin A, kompleks vitamina B vitamin C, ,kalijum, fosfor, karotenoide, gvožđe,hlorofil, lutein, vitamin E, vitamin K, selen,kalcijum ugljene hidrate,flavonoide i zbog toga se preporučuje da se koristi u ishrani beba a posebno se preporučuje kivi u trudnoći .

 

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja