Prevencija osteoporoze

Osteoporoza je progresivno oboljenje kod koga kosti postepeno postaju porozne, što čini osobu podložniju prelomu kostiju i utiče na promene u držanju tela i visinu. Osteoporoza napreduje bez vidljivih simptoma a veoma mali broj ljudi zna da povijena kičma i veći gubitak visine najčešće nastaje usled gubitka koštane mase kičmenog stuba usled osteoporoze. Ovo je kompleksno stanje na koga utiču hormonalne promene, način ishrane i životni stil.

Kod žena sklonost ka osteoporozi je vezan za pad stvaranja ženskog hormona estrogena tokom menopauze. Niske, žene sa sićušnim kostima su sklonije razvijanju osteoporoze. Muškarci su manje skloni osteoporozi ali ni oni nisu pošteđeni.

Prevencija osteoporoze je bitna u svim životnim razdobljima ali žene treba pažljivo da je sprovode u godinama života kada se približavaju menopauzi i kasnije.

Uravnotežena ishrana – pre svega par godina se smatralo da je potrebno kao prevenciju osteoporoze unositi samo malo više kalcijuma. Kalcijum se i dalje smatra veoma važnim, dnevne potrebe su 1500 mg sem kod žena koje su pod hormonalnom terapijom kod kojih su dnevne potreba 1000 mg. Ipak nije samo neophodan kalcijum, da bi se on dobro apsorbovao neophodne su i dovoljne količine magnezijuma, vitamina A i D a da bi se i zadržao u organizmu potrebne su vitamini B6 i kalijuma. Vitamin C je takođe neophodan u prevenciji osteoporoze jer se pod njegovim uticajem stvaraju dovoljne količine kolagena.

Da bi svi ovi nutritijenti bili zastupljeni u svakodnevnoj ishrani neophodno je unositi puno voća, povrća, grahorica, jogurta, crnog hleba i krompira u kombinaciji sa manjm količinama krtog mesa, ribe, nemasnih sireva. Dnevno je potrebno popiti 1/2l mleka sa smanjenim procentom masnoća i vremenom smanjiti unos crvenog mesa, kafe, alkohola i nikotina koji takođe slabe kosti.

Svakodnevno vežbajte – svakodnevni fizički napori omogućuju da kalcijum ostane u kostima. Astronauti koji provedu duži period u bestežinskom stanju, gde nemaju mogućnost da se kreću pate u zavisnosti od dužine perioda pate od nedostatka kalcijuma. Dovoljna je šetnja brzim korakom, lakše aerobik vežbe su idealne ali i bilo koji drugi oblik vežbanja.

Održavajte vama odgovarajuću telesnu težinu, za kosti nije podjednako dobra ni preterana telesna težina kao ni preterano niska telesna težina.