PROGANJALA GA NA SNIMANJU FILMA, ZNALA JE DA JE ON PRAVI! Ljubavna priča slavne glumice je čista KOMEDIJA: “Mislim da se čak i uplašio”

Životne priče

Američka glumica i autorka knjiga za decu Džulijen Mur (Džulijen En Smit) nedavno je proslavila 61. rođendan.

Izvor: Stil.kurir  |  

Foto: Denis Makarenko/Shutterstock

Foto: Denis Makarenko/Shutterstock

.

Džulijen Mur poznata je po karakternim ulogama portretisanja neobičnih žena, koje su u suprotnosti sa svojim okruženjem, omiljena glumica bila je i ostala simbol duhovitog načina prikazavanja ženske ličnosti.

Nakon što je uspešno dimplomirala na univerzitetu u Bostonu 1983. godine, preselila se u Njujojr kako bi započela svoju glumačku karijeru. Zanimljivo je da je prvo radila kao konobarica u kafiću, da bi tek kasnije, zaista, dobila ulogu u seriji “Kako se svet okreće”. Tada je odlučila da je vreme da promeni svoje scensko ime, pa je i dan-danas prepoznajemo, jednostavno, kao Džulijen Mur.

Početkom 21. veka postala je jedna od najpriznatijih i najnagrađivanijih glumica svoje generacije. Nominovana je za Oskara za najbolju sporednu glumicu za filmove “Boogie nights” iz 1997, i “Sati” iz 2002, kao i za Oskara za najbolju glavnu glumicu za uloge u filmovima “Kraj jedne ljubavne priče” iz 1999, i “Daleko od raja” iz 2002. godine. Krunom njene dosadašnje karijere kritičari smatraju film “I dalje Alis” iz 2014. godine, u kojoj Murova glumi sredovečnu profesorku lingvistike, koja boluje od Alchajmerove bolesti. Za tu ulogu je krunisana i zlatnim Oskarom.

Glumica i autorka dečijih knjiga

Pored svoje blistave filmske karijere, ova Amerikanka je i poznata autorka dečijih knjiga. Međutim, potreba da napiše prvo delo proistakla je iz traumatičnih događaja koje vuče još iz detinjstva. Naime, pošto je još kao dete bila karakteristična po svojoj riđoj kosi i pegama na licu, izdvajala se od ostatka dece, pa je često trpela neprimerene opaske, ali i vršnjačko nasilje. Na osnovu ovih događaja napisala je dečiju knjigu pod nazivom “Freckleface Strawberry” (2007.) u kojem opisuje lično iskustvo sa maltretiranjem u detinjstvu. Napisala je nekoliko nastavaka za ovu knjigu, pri čemu je prvi adaptiran kao mjuziklj 2010. godine. Njena druga poznata dečja knjiga nosi naziv “My Mom Is a Foreigner, but Not to Me”, objavljena 2013. godine. Osim što je uspešna gumica i autorka dečijih knjiga, Džulijen Mur je i aktivistkinja koja se zalaže za zaštitu dečijih prava, ali i legalizaciju istopolnih brakova.

U ranim tridesetim se osećala izgubljeno. Njena karijera je napredovala, ali privatni život je bio u krizi. “Bila sam usamljena,” priznaje ona.”. Ne mislim da sam bila srećna. Nisam imala lični život kakav sam želela. Dvadesete sam provela žudeći za karijerom, a u stvari sam htela porodicu”. Ne znajući šta da radi, Džulijan se okrenula terapiji. “Tada sam shvatila da je moj privatni život važniji od karijere. Ako želite da nađete partnera i udate se, rodite decu, ne smete da čekate – morate da delujete. To vam je isto kao i karijera. Ako hoćete da napredujete u karijeri, morate vredno da radite i da se trudite”.

Džulijan se udavala dva puta. Jednom 1986. godine za Džona Rubina i brak je potajao do 1995. godine.

Drugi put se udala 2003. godine za Barta Frejndluha, a upoznali su se 1996. na snimanju filma “The Myth of Fingerprints”, a glumica nije krila kako je u tom periodu proganjala budućeg muža po setu. Ona je potpuno preuzela inicijativu da ga osvoji: “Nije me sramota što sam ga proganjala na snimanju. Mislim da se čak i uplašio, ali ja sam spremna da uradim sve kako bi bila sa osobom koju volim”, rekla je Džulijan Mur. Iako joj se jako dopao, Bart Frojndlih nije odmah pao na njen šarm, već je ova holivudska zvezda morala stalno da ga zavodi. Par ima dvoje dece – sina Kejlaba i ćerku Liv.

Džulijen Mur je početkom leta imala premijeru filma slavnog reditelja Toda Hejnsa (Kerol, Daleko od raja), u kojem tumači glavnu ulogu, a u kojem i igra Natali Portman. Film će uskoro početi da se prikazuje na Netfliksu, a smeši mu se izgleda i neka nominacija za Oskara.

Read More