Proljeće je pred vratima, a vi se još oporavljate od blagdana: Kako što prije dovesti liniju u red?

Ilustracija/Depositphotos

UVIJEK POSTOJI RJEŠENJE

+
AAA

Proljeće je pred vratima, a vi se još oporavljate od blagdana: Kako što prije dovesti liniju u red?

Autor: Antonia Kulić / 7dnevno

Nije tajna da Hrvati u božićnom razdoblju jedu prilično obilno, a slično je i za novogodišnje blagdane. Donosimo detaljan vodič kalorijskih vrijednosti tradicionalnih jela. Blagdanska hrana bogata je zasićenim mastima, šećerima, soli, što baš i nije idealno za organizam, a kada se tomu pridoda i niska razina fizičke aktivnosti, nakupljanje kilograma sasvim je očekivano. Isto tako, ta se hrana ponekad jede i do 20 dana pa je neželjeni ishod na vagi sasvim očekivan.

Masne naslage

Obično se priprema sarma, odojak, francuska salata, kao i nezaobilazni kolači. Iako su dnevne potrebe odraslog čovjeka oko 2000 kalorija na dan, ovisno o fizičkoj aktivnosti, tijekom blagdana unesemo i više od 7000 kalorija, a taj višak se sprema u obliku masnih naslaga. No nije problem samo u jedenju previše francuske salate, nego i u pretjerivanju u piću u kojem se nalaze “skrivene” kalorije i brdo šećera. No ne treba se odricati omiljenih jela za blagdane jer to nije razdoblje kada trebate razmišljati o mršavljenju i dijetama, već samo sve dobro izbalansirati.

Pojedete li samo jednu sarmu s malo pirea, unijeli ste 302,1 kaloriju, a nutritivna vrijednost jedne porcije odojka iznosi 846 kalorija. Tu su i neizostavni kolači, pa 100 grama mađarice sadrži 283 kalorije, a komad makovnjače 206 kalorija. Slično je i s orahnjačom koja ima 214,8 kalorija. Krancli imaju 97,8 kalorija, a čupavci 141,1 kaloriju. Jedna fritula bez dodataka ima 27 kalorija, no tko pojede samo jednu.

Sve to obično i zalijemo. Jedno pivo ima 225 kalorija, dva decilitra vina 136 kalorija, kuhano vino čak 214 kalorija, a 0,03 litre rakije 55,5 kalorija. Gazirani sok ima 132 kalorije u dva decilitra, a šampanjac 105 kalorija u 2,5 decilitra. Dakle, ako u najluđoj noći pojedete pečenicu s malo francuske salate i tomu pridodate pivo i aperitiv, unijeli ste 880 kalorija. Ponovite li to više puta tijekom večeri, sasvim je jasno da ste u nekoliko sati unijeli onoliko kalorija koliko vam je potrebno za cijeli dan.

U svakodnevicu uključite tjelesnu aktivnost, pa neka tako bude i u 2022. godini. Ne morate raditi teški cardio, dovoljno je da samo malo dulje prošetate, a sve je lakše udvoje pa povedite dragu osobu. Povećanom aktivnošću povećat će se i energetska potrošnja, što će spriječiti nakupljanje kilograma.

Umjerenost je ključ

Nemojte preskakati doručak i držite se preporuke da imate tri glavna obroka. Doručak trebate pojesti najkasnije dva sata nakon ustajanja, a ručajte između 12 i 14 sati. Preskakanje doručka samo će pojačati želju za hranom pa imajte to na umu. Večeru treba pojesti do 20 sati, u nekim idealnim uvjetima, što je na dočeku malo teže ostvarivo. No kako biste spriječili prejedanje u sitnim noćnim satima, poželjne su užine (komad voća, orašasti plodovi i slično).

Za vrijeme blagdana radije posežemo za sokovima ili alkoholnim pićem, no važno je piti dovoljnu količinu vode jer se često osjećaj žeđi zamijeni glađu. Hidratacija je važna, stoga nemojte to zaboraviti.

Kako biste smanjili kalorijsku vrijednost blagdanskih jela, u pripremi se poslužite s nekoliko trikova. Neka u predjelima dominiraju razne salate, a u glavnim jelima nastojte dodavati što manje ulja i masti. Tako prilikom pečenja možete umjesto ulja upotrijebiti masni papir za pečenje. U francusku salatu, umjesto vrhnja, možete dodati jogurt, a umjesto pire-krumpira, može se napraviti pire od cvjetače.

Pobrinite se da se na vašem tanjuru pronađe i obilje povrća, a banana kao užina između obroka spriječit će prejedanje. Ovo je jedno od najjednostavnijih pravila kako smanjiti unos kalorija, a biti sit i ne odnosi se samo na blagdane nego i na cijelu godinu.

No i ako niste pobornik ovih alternativa, imajte na umu da ne morate pojesti baš sve što vam se nađe na stolu. Umjerenost je ključ. Uživajte u blagdanskim favoritima, a one slastice koje vam nisu toliko drage ne morate probati. Poanta je u tome da jedete ono što najviše volite, bez višaka na tanjuru. Stoga pomno izaberite prije nego što napunite tanjur do samoga vrha.

Isto tako, nemojte jesti iz dosade, već do sitosti. Osim što ćete imati više energije, u siječnju ćete bez problema moći zakopčati hlače. Nemojte se žuriti s jedenjem, uživajte u obroku jer mozak informaciju o sitosti dobiva tek 20-ak minuta od početka hranjenja. Stoga hranu treba jesti što sporije i uživati u svim okusima. Kako bi se spriječilo zadržavanje vode u tijelu zbog velikog unosa soli, u prehranu uključite hranu bogatu kalijem kao što su suhe šljive, brokula, naranča, mrkva, banana i slično. Kokteli i aperitivi uzrokuju skok pa zatim pad šećera u krvi pa bi bilo idealno reducirati njihov unos.

Polako s alkoholom

Nakon obilne hrane, obično se na dočeku i popije koja čašica previše, no postoji i način kako stati mamurluku na kraj. Sasvim je jasno da konzumacija alkohola itekako pridonosi povećanju dnevnog energetskog unosa. Popijete li samo dva viskija, unijeli ste 500 kalorija, a jedino rješenje je umjerenost. Jedan do dva pića dnevno bilo bi idealno, no u danima kao što je doček Nove godine to je gotovo nemoguće, stoga si nemojte stvarati barijeru, no situaciji pristupite zdravorazumski.

Kako biste izbjegli mamurluk, pijte vodu jer je alkohol diuretik i može uzrokovati dehidraciju. Ako pijete vodu uz alkohol dok feštate, itekako ćete pomoći svom organizmu. Ako vam je to mrsko, pobrinite se da ujutro popijete dovoljno vode kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu.

U slučaju da pretjerate s vinom ili pivom, sok od rajčice idealan je za otrežnjenje. Prema jednoj studiji, sudionici koji su umjesto vode uz alkohol pili sok od rajčice imali su čak tri puta manju količinu alkohola u krvi. Ako ga pijete uz alkohol, budite sigurni da nećete biti mamurni, no kako će reagirati vaši prijatelji kad ih na stolu dočeka ovaj magični sok, prosudite sami. Iako većina misli da masna hrana pomaže u liječenju od mamurluka, to nije tako. Naime, masna hrana nema, poput vode, moć izvlačenja alkohola iz krvi, no nije beskorisna. Ako pijete i povremeno grickate nešto s bogatom kalorijskom vrijednošću, koncentracija alkohola u krvi smanjit će vam se za gotovo trećinu.

Piće birajte po boji. Naime, alkohol tamnije boje kao što su brendi ili burbon može uzrokovati mamurluk, stoga radije birajte vino, džin, tekilu ili šljivovicu. Osim alkohola, katastrofalnom buđenju nakon dočeka pogoduju i cigarete. Stoga nastojte smanjiti pušenje kako biste izbjegli neželjene posljedice.

Održavanje balansa

Kako biste se na vrijeme pripremili za mamurluk, bacite se u potragu za indijskom smokvom koja simptome mamurluka može učiniti upola blažima. Za ublažavanje simptoma zaslužan je protein koji se nalazi u bijelim, žutim ili ljubičasto-crvenim plodovima. Pripisuju joj se brojna ljekovita svojstva, no da bi djelovala, potrebno je plodove ili ekstrakt iz kore konzumirati nekoliko sati prije konzumiranja alkohola.

Uza sve navedene savjete, valja spomenuti i onaj jednako bitan, a to je spavanje. Dobar san opskrbit će vas potrebnom energijom i nećete posezati za previše hrane. Očekivano, za doček Nove godine feštalo se do ranih jutarnjih sati, no nakon toga trebalo je odspavajte sedam do devet sati, što je optimalno. Isto tako, nemojte se previše živcirati zbog kupnje, kuhanja i organizacije. Blagdansko razdoblje idealno je za psihičko opuštanje i druženje s dragim osobama, stoga to tako i iskoristite. Ne mora sve biti savršeno, najvažnije je da ste u dobrom društvu jer tada je sve lakše.

Ako se pitate može li se uopće uživati uz ovih nekoliko trikova, itekako može. Srž blagdana je da budu zabavni, a uz realne ciljeve ove savjete možete primijeniti s lakoćom, ili barem neke od njih.

Sada kada su blagdani već daleko iza nas, krajnje je vrijeme da popravimo liniju.

Autor:Antonia Kulić / 7dnevno

ZADNJE VIJESTI


REAGIRAJTE NA VRIJEME

Mnogi ljudi iz neznanja ‘preguraju infarkt na nogama’: Ovi simptomi ukazuju na srčani udar!


UVIJEK POSTOJI RJEŠENJE

Proljeće je pred vratima, a vi se još oporavljate od blagdana: Kako što prije dovesti liniju u red?


NI ZDRAVO NI PRAKTIČNO

SVI ZNAMO DA JE VODA NUŽNA ZA ZDRAVLJE: Ipak, ne treba ju piti prije spavanja! Ovo su razlozi


BROJNE DOBROBITI

UŽIVAJTE U TAMNOJ ČOKOLADI: Ovo su razlozi zašto je ona toliko dobra za vaše zdravlje

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article