Promene na koži u trudnoći

Za vreme trudnoće zbog imunoloških, endokrinih, metaboličkih i vaskularnih promena trudnice su podložne kožnim oboljenjima. Nakon usađivanja jajašca i stvarnja posteljice, organizam trudnica biva preplavljen hormonima, posledice svih tih promena mogu se uočiti na koži, kosi, noktima i sluzokoži.

Promene na koži mogu da budu privremene ili stalne,praćene svrabežom ili pojavom mehurića i – ili opštim simptomima (temperaturom, glavoboljom, groznicom) i mogu se pojaviti po celom telu ili samo na nekom delu.

Promene na koži koje normalno prate trudnoću

Promene pigmentacije – nastaju zbog delovanja hormona koji u trudnoći potstiču melanocite, ali i pod uticajem estrogena i progesterona, pa mogu biti vidljive i kod uzimanja kontraceptivnih pilula. Promene pigmentacije kože su česte u prvom tromesečju trudoće a najčešće su uočljive promene pigmentacije dela oko bradavica, genitalna i linea alba ( središnja crta na stomaku).

Melasma – promena pigmentacije vezana za trudnoću i istovremena izloženost suncu bez korišćenja krema za sunčanje. Na licu se pojavljuju simetrične, svetlosmeđe mrlje okruglog ili ovalnog oblika, oštro ograničene od okolne kože, lokalizovane na čelu, obrazima i iznad gornje usne. Javlja se kod 50 do 75% trudnica, izraženija je kod osoba tamnije puti. Nakom porođaja može spontano da nestane ali u 30% slučajeva ostaje trajno.

Žutica je generalizovana hiprpigmentacija kože koja se javlja u adnjem tromesečju trudnoće zbog fizioloških promena funkcije jetre. Potpuno nstaje posle porođaja.

Mladeži se mogu promeniti tokom trudnoće. Najčešće se povećavaju, ali se može pojaviti i neravnomerna promena pigmentacije, može doći i do stvaranja novih.

Promene dlaka i vlasi – ispoljava se kroz pojačanu dlakavost na nogama, rukama, leđima u predelu bradavica, zbog delovanja hormona a ove dlake nestaju po porođaju. Moguće promene vlasišta se razvijaju od 4 do 20 nedelja posle porođaja kada dolazi do difuznog proređivanja kose.

Promene na noktima – mogu se javiti u bilo kom periodu tokom trudnoće a ispoljavaju se kao omekšanje noktiju, listanje, uzdužno stvaranje brazda ili zadebljanje noktiju na rubovima.

– Promene vezivnog tkiva ili stvaranje strija – to su ružičaste do bele, nekoliko milimetara široke brazde na bedrima, trbuhu i grudima, koje najčeće nastaju u drugom tromesečju zbog prekomernog rastezanja kože i povećane aktivnosti nadbubrežn žlezde. Prema nekim dermatolozima svakodnevna masaža maslinovim uljem može umanjiti strije.

Promene krvnih sudova – kako trudnoća odmiče, tako napreduju i promene na krvnim sudovima. Mogu se javiti teleangiektazije (proširenja površinskih kapilara), teleangiektatičkih mladeži, hemangiomi, proširenje vena na nogama i u predelu rektuma i pojava edema-otoka. Crvenilo dlanova može da nastane u prvom tromesečju trudnoće, zbog delovanja estrogena i povećanog volumena krvi a nestaje posle porođaja.

Promene na sluzokoži – manifestuje se kao gingivitis – zapaljenje, edem, krvarenje i ranice u području zubnog mesa. Javljaju se skoro kod svake trudnice a nestaje posle porođaja, ublažava se pojačanom higijenom i povećanim unosom vitamina C.

Pruritus – Pojava svraba, celog tela ili na delovima kože je česta pojava u trudnoći. Najizraženija je u području stomaka. Za ublažavanje se koriste uljane kupke i preparati protiv svraba za lokalnu upotrbu.

Promene na koži koje nisu normalne

Ove bolesi kože treba da nadgleda i leči dermatolog u saradnji sa ginekologom.

Bolesti kože koje se javljaju isključivo u trudnoći,
Impetigo herpetiformis je dermatoza koja se javlja u zadnjem tromesečju trudnoće. Karakteriše je pojava eritemetoznih (crvenih) naslaga, obrubljenih sinim pustulama uz visoku temperaturu.

Pruritus gravidarum – svrab – javlja se kod 3% trudnica u zadnjem tromesečju trudnoće zbog zastoja žuči u žučnim kanalima u jetri. Obično započinje u predelu trbuha i strežnjice a zatim se širi po celoj koži trupa i ekstremiteta. Promene mogu biti praćene mučninom, povraćanjem, gubitkom apetita, tamnom mokraćom i svetlom stolicom. Svi simptomi nestaju posle porođaja.

Pemphigus gestations – herpes gestantios je retka dermatoza koja se najčešće javlja u drugom tromesečju trudnoće a traje još 4 nedelje posle porođaja. Karakteriše je izuzetan svrab i pojavom plikova u delu oko pupka, leđa, grudnog koša i ekstremiteta. Posle pucanja plika koža zarasta bez ožiljka ali sa pojačanom pigmentacijom.

Prurigo gestationis – najčešće počinje između 25. i 30. nedelje trudnoće. Pojavljuju se malo izdignuta, blago crvena poručja na kojima se javljaju papule-plikovi. Ove promene su najčešće nakoži stomaka i ramena. Nestaju u roku od tri meseca posle porođaja.

Pruritičke urtikarijske papule i plikovi se javljaju oko 35. nedelje trudnoće, najčešće u prvoj trudnoći i kod žena koje su preterano dobile na težini. Smatra se da je reč o kasnijem tipu alergijske reakcije, moguć je prevremeni porođaj.

Nespecifičene promene na koži u trudnoći – postojeće promene na koži tokom trudnoće mogu da nestanu ili da se pogoršaju. U trudnoći se obično povlače: psorijaza, sarkoidoza, akne, atopijski dermatitis kod koga obično dolazi do povlačenja mada je moguće- ređe njgovo naglo pogoršanje.

Lečanje dermatoza u trudnoći je obično ograničeno na pimnu preparata za lokalnu upotrbu. Svaka promena na koži tokom trudnoće zahteva konsultaciju pre svega sa ginekologom koji prati trudnoći, koji zatim trudnicu može uputiti dermatologu.