Propolis

Propolis je smolasta supstanca koju pcele sakupljaju sa pupoljaka i kore drveca, kao i drugih biljaka. Unosom u košnicu upotrebljavaju ga za izgradnju ulaza, zatvaranje pukotina i rupa i cišcenje odnosno sterilizaciju celija saca .Propolis je kao lek poznat još od antickih vremena.

Sastav propolisa sadrži preko 60 prirodnih, hemijskih supstanci, a ni dan danas nije u potpunosti istražen, a sadrži : 55% smola , 30% voska , 10% etericnih ulja i vitamine E i B , gvoždje , cink , enzime , organske kiseline .

Izuzetna osobina propolisa je da bakterije na njega ne stvaraju otpornost i što nema štetnih popratnih pojava , što je mana sintetskih antibiotika. Uspešno suzbija viruse gripa i herpesa, a preventivno deluje kod upale grla i paradentoze. Izuzetne rezultate postiže u lecenju infekcija, opekotina, otvorenih rana, i cireva digestivnog trakta. Uklanja otoke kod zubobolje. Redovnom upotrebom jaca odbrambenu sposobnost imunog sistema.
Zbog svog sastava, propolis ima veoma široko delovanje – od antibakterijskog, antivirusnog, anestetetickog do antioksidativnog…. Zato je danas propolis, zbog svojih terapeutskih osobina, našao mesto u modernoj medicini u lecenju ozbiljnih oboljenja, kao što su stafilokokne infekcije.
Proizvodi na bazi propolisa dolaze na tržište u razlicitim oblicima kao što su: tinkture, masti, kreme, vode za ispiranje usta, kapsule, tablete,zubne paste, pa cak i žvakace gume.

Recepti
Glava
Kosa i teme: Korišcenje: nekoliko kapi tinkture propolisa u šamponu pomoci ce održavanju kose. Utrljavanje ovakvog šampona u vlasište i kratkotrajno zadržavanje šampona pre ispiranja, olakšace znake bilo kakve iritacije.

Bol u uvetu: Korsititi toplo maslinovo ulje pomešano sa tinkturom propolisa u razmeri 2:1. Staviti 2-3 kapi u uvo i izmasirati okolo, ukoliko je potrebno, ponoviti.

Prehlada: Deset kapi propolisne tinkture koristiti kao vaporizator (inhalacija). Uz to popiti 10 kapi tinkture rastvorene u pola caše vode.

Sinuzitis: Deset kapi propolisne tinkture koristiti kao vaporizator (inhalacija). Uz to popiti 10 kapi tinkture rastvorene u pola caše vode.

Lice
Akne: Premazivati akne sa tinkturom propolisa, koristiti mast ili kremu, piti 5-10 kapi propolisne tinkture dnevno, koristiti propolisni sapun u svakodnevnoj upotrebi.

Opekotine od sunca: Koristiti propolisnu kremu ili maslinovo ulje pomešano sa propolisom u odnosu 10:1. Primeniti 2-3 puta dnevno.

Usta
Gingivitis: Otecene i upaljene desni ispirati propolisom. Koristiti propolis – pastu za zube.

Krvarece desni, ružan zadah iz usta: Otecene i upaljene desni ispirati propolisom. Koristiti propolis – pastu za zube.

Upala grla: Ispirati i grgoljati sa propolisom u vodenom rastvoru nekoliko puta dnevno, popiti 5-10 kapi tinkture propolisa.

Telo
Opekotine: Isprati površinu hladnom vodom u toku 2-3 minute da bi se sprecio otok, koristiti tinkturu propolisa direktno na opecenu površinu u cilju smanjenja bola i prevencije sekundarne infekcije.
Posekotine: Isprati vodom i aplicirati tinkturu propolisa direktno na povredu. Ponoviti nekoliko puta dnevno.
Grip: 5-10 kapi propolisne tinkture uzimati 2 puta dnevno u toku nekoliko dana.
Dermatitis: Koristiti propolis kremu ili mast, piti 5-10 kapi propolisne tinkture dnevno.
Venski ulkusi: Primijeniti tinkturu propolisa ili mast na zahvaceni deo.
Infekcije nokatnog ležišta: Potopiti inficirani prst u vruci vodu sa sapunicom od propolis – sapuna i primeniti tinkturu propolisa na koren nokta.
Dekubitusi: Primeniti tinkturu propolisa direktno na zahvaceni dio.

Sistem za varenje:

Cir na želucu ili dvanćstopalacnom crevu: Koristiti 5-10 kapi tinkture propolisa 2 puta dnevno. Tretman ponoviti nekoliko nedelja. Infekcija žeultca i creva: 5-10 kapi tinkture propolisa ili kapsula ili tablete propolisa 2-3 puta dnevno u toku nekoliko dana.Kolitis i ulcerozni kolitis: Kao gore navedeno s tim što je tretman duži.

Druge tegobe:
Hemoroidi: Propolis mast ili supozitorije.
Urogenitalni sistemInfekcije urogenitalnog trakta: Piti 5-10 kapi tinkture propolisa 2 puta dnevno nekoliko nedelja.
Infekcije prostate: Piti 5-10 kapi tinkture propolisa dnevno nekoliko tjedana.
Jacanje imunološkog sistema: 5-10 kapi tinkture propolisa 2-3 puta dnevno tokom nekoliko nedelja.
Povecavanje fizicke snage: 5-10 kapi tinkture propolisa ili kapsula nekoliko puta nedeljno.
Cišcenje i detoksacija: Korištenje tinkture propolisa 5-10 kapi nedeljno.
Artritis, reumatska groznica: 5-10 kapi tinkture propolisa, nekoliko puta nedeljno.

(Visited 1 times, 1 visits today)