Provedite letovanje na nekoj od najlepših destinacija sveta

Foto: Pixabay/moorpheus

Po svim anketama i utiscima turista, ne samo iz Srbije, već i iz celog sveta to su definitivno Grčka, Italija, Turska i Egipat.

Leto još uvek nije počelo, ali sezona odmora je blizu i krajnje je vreme da planirate odmor, ukoliko već niste odlučili. Mnogi od nas vole da svoj godišnji odmor isplaniraju do najsitnijeg detalja. Obzirom da svi želimo učiniti letovanje nezaboravnim, pre nego što se odlučimo za putovanje neophodno je pronaći destinaciju koja bi zadovoljila većinu naših želja i potreba, a još i da bude u skladu sa našim mogućnostima.

More je definitivno najbolji izbor, ono je jedinstveno po mnogo čemu. Prelepe peščane plaže, miris vode i soli, duge letnje noći, zalasci sunca na pučini i odmor… To je ono čime smo se vodili u odabiru pravih destinacija za vas, a znamo da većina vas savršeno letovanje zamišlja baš tako. Još kad na sve to dodamo dobro društvo i odličnu hranu dobijamo letovanje iz snova.

Pre nego što se odlučite gde želite da otputujete na letovanje, obratite pažnju na neku od destinacija koje vam predlažemo…

Grčka

Kolevka civilizacije, mediteranska je zemlja na jugu Balkanskog poluostrva i najveća zemlja na Balkanu.

Milenijumima se nalazi na raskršću različitih kultura. Kao most između Male Azije i Evrope, Grčka je pravi biser turizma. Omiljena destinacija svih generacija. Kao turistička destinacija je jedna od najpoželjnijih zemalja na svetu.

Kada je letovanje u Grčkoj u pitanju turistička ponuda je, zahvaljujući njenom prirodnom položaju, gotovo savršena i u stanju je da udovolji svim ukusima.

Ako izaberete Grčku i neko od njenih, na daleko čuvenih letovališta, učinićete definitivno pravi izbor. Grčka ima savršenu sredozemnu klimu, sa dugim, toplim letima i blagim, vlažnim zimama. Povoljna klima je samo jedan od razloga zbog čega je Grčka privlačna turistima tokom cele godine.

Za Grčku važi da je zemlja moreplovaca i plaža, dobre muzike i odlične hrane, srdačnih ljudi i dobro organizovanog turizma. Sadržaje koje vam nude Grčka letovališta prilagodite u zavisnosti od toga kako želite da provedete godišnji odmor. Mnogo toga vam je na raspolaganju.

Grčka izlazi na tri mora, Jonsko, Mediteransko i Egejsko. Ima savršene plaže i ogroman turistički potencijal te je stoga omiljena destinacija za turiste iz svih krajeva sveta. Većina kopnenog dela zemlje ima planinski reljef dok joj je obala izuzetno razuđena.

Preko 13 hiljada kilometara obale i više 1400 ostrva nalazi se u Grčkom arhipelagu. Većina tih ostrva su atraktivne turističke destinacije prilagođene potrebama turista. Broj turista dostiže svoj maksimum u letnjim mesecima. U Grčkoj je sve podređeno gostu. Smeštajnih kapaciteta ima dovoljno.

Bogata kulturna baština koju Grčka ljubomorno čuva od neprocenjivog je značaja za ceo svet. Grčka je kolevka evropske pa i svetske civilizacije. Kolevka demokratije na koju se poziva ceo savremeni svet.

Pored toga, Grčka je i postojbina svetske kulture, teatra a pogotovo drame, komedije i tragedije, Najpoznatiji matematičari i filozofi rođeni su na prostorima antičke Grčke. Prve olimpijske igre održane su u Grčkoj.

Apolon, Zevs, Poseidon, Afrodita, inspirisali su mnoge kulture poput rimske, koja je po ugledu na Grčka božanstva stvorila svoja. Grčka je zemlja verskog turizma, većinski je pravoslavna a veliki broj prelepih manastira vizantijskog istočnog pravoslavnog hrišćanstva ističu njen duhovni značaj.

Posle svega nabrojanog postavlja se pitanje gde letovati u Grčkoj? Ukoliko razmišljate o Grčkoj mi ćemo vam predložiti nekoliko najposećenijih destinacija, ali se tu nikako ne završava lista fantastičnih destinacija.

Tasos – Ostrvo koje zahvata nešto preko 400 kvadratnih kilometara površine ali na njemu je smešteno sve ono što može učiniti vaše letovanje savršenim. Odlične plaže, prelepe krajolike, toplo more i ukusnu hranu pronaćićete upravo na Tasosu.

Na Tasosu postoji dvadesetak mesta u kojima možete letovati i preko 50 visoko ocenjenih, prelepih plaža. Šta god da poželite možete pronaći na Tasosu.

Najveću posetu na Tasosu beleže Potos, Limenas i Limenarija. Ovo su samo neke od ideja, vi svakako sledite svoje instinkte, preporuke, ili ranija iskustva.

Letovališta na Tasosu su uglavnom mala naselja sa srdačnim ljudima, prelepim plažama i odličnom hranom. Cene su pristupačne a hoteli su takođe kategorisani, pa možete odsesti u luksuznim hotelima opremljenim bazenima i svim pratećim sadržajima ali i u manje luksuznim smeštaima koji su takođe udobni i prijatni.

Ako se odlučite za Tasos posetite Skala Maries Tasos, Skala Potamia Tasos, Pefkari Tasos, Skala Sotiros Tasos, Kinira Tasos, Skala Prinos Tasos … Ovo su neki od naših predloga, na vama je da donesete konačnu odluku.

Lefkada – Ostrvo u Jonskom moru i jedno od najposećenijih turističkih destinacija u Grčkoj. Lefkada ima prelepe plaže smaragdno zelene boje a u kombinaciji sa belim peskom čini da se osećate posebno. Ostrvo je dobilo ime po antičkom nazivu Lefkos petras što znači Beli kamen.

Najpoznatije plaže su Porto Kaciki, Egremni, Katisma, Pefkulia, Jalos i Milos, glavni grad je Lefkas koji je čuven po svom starom jezgru koji je dobrim delom sačuvao stari izgled.

Najpoznatija mesta koja čine jedinstvenu turističku ponudu Lefkade jesu: Ligia, Nikiana, Perigiali, Nidri itd… Ukoliko se odlučite za Lefkadu sigurno nećete pogrešiti.

Sitonija – Poluostvro koje se nalazi u centralnom delu Halkidikija, između Kasandre na zapadu i Atosa na istoku.

Sitonija je specifična i dobar izbor za sve one koji tragaju za mirnijim odmorom. Obzirom da nije toliko komercijalizovana, Sitonija svojim sadržajem privlači turiste koji žele mir i tišinu. Svojim netaknutim plažama i prirodom ovo ostrvo učiniće da se u potpunosti opustite i uživate. Sitonija je takođe privlačna za turiste koji vole aktivni odmor, biciklizam, planinarenje, duge šetnje i obilazak prirodnih lepota.

Ko želi da korača stopama Svetog Apostola Pavla i da uživa u maslinjacima, borovim šumama i prelepoj prirodi neka poseti Sitoniju…

Solun, Kasandra, Atina, Kefalonija, Parga, Pelion, Atos, Krit, Rodos, Krf i još mnogo atraktivnih turističkih destinacija dočekaće vas ukoliko odlučite da letovanje provedete u prelepoj Grčkoj.

Foto: pixabay/KatrzynaTyl

Italija

Druga idealna destinacija koju vam preporučujemo je Italija. Zemlja kulture, umetnosti, muzike, romantična i prefinjena Italija je turistički raj. Proglašena za jednu od 5 najepših destinacija na svetu. Nudi vam raznovrsne mogućnosti i kada je letovanj u pitanju pa ukoliko želite da uživate u moru suncu i lepim plažama možete sve to pronaći na italijanskoj rivijeri.

Italija je zemlja koja se nalazi okružena sa pet mora. Jonsko, Sredozemno, Jadransko, Ligursko i Tirensko more čine da se Italija samo jednim svojim delom na krajnjem severu drži za kopno gde se graniči sa Francuskom, Austrijom, Švajcarskom i Slovenijom.

Kada je u pitanju letovanje Italija nudi veliki broj fantastičnih letovališta, prelepe plaže i krajolike u kojima ćete uživati.

Italija je prilagodila svoje turističke sadržaje različitim ukusima pa ćete pronaći letovališta za ljubitelje umetnosti, za romantične duše, za porodice sa decom, za turiste koji uživaju u noćnom provodu, letovališta koja privlače mlađe ljude ali i letovališta koja nude mir i tišinu za one koji teže čistom odmoru i hedonizmu. Tako je Italija, lepotica među svetovima, prilagodila svoju turističku ponudu svim ukusima. U Italiji ćete sigurno pronaći nešto po vašoj meri a naš predlog može da vam pomogne u tome…

Sardinija – Pored Sicilije koja je najveće ostrvo, Sardinija je druga po veličini i nalazi se na samom zapadu Italije. Okružuju je dva mora, Tirensko i Sredozemno a glavni grad ovog prelepog ostrva je Cagliari.

Sardinija je poznato svetsko letovalište a ono što je razlikuje od drugih destinacija su njene plaže. Plaže su duge i peskovite. Tirkizna boja mora, topla voda, puno sunca i prelepa priroda čine da su plaže Sardinije među najlepšim plažama na svetu. Costa Esmeralda, luksuzni deo Sardinije poznat je po mondenskim letovalištima u kojima odmara svetski dzet-set.

Da li ćete se odlučiti za Sant’Antioco, Cala dei Gabbiani (ostrvo galebova), Cagliari, Alghero ili neko drugo mesto na Sardiniji zavisi od vaših ličnih preferencija. Gde god da odsednete na Sardiniji nećete pogrešiti.

Sicilija – Najveće italijansko ostrvo smešteno u Sredozemnom moru a glavni grad, koji morate obići kada posetite Siciliju, je Palermo. Sicilija je celom svetu poznata po čuvenoj sicilijanskoj mafiji Koza Nostra. Međutim, pored ove specifičnosti ono što je svakako važnije i upečatljivije za svakog posetioca jeste upravo njen turistički potencijal koji se ogleda u specifičnosti same arhiterkture, prirodnih lepota i različitosti kultura. Na Siciliji se oseća različit uticaj više kultura, ovde se sudaraju grčka, rimska i arapska civilizacija.

Sicilija je poznata po svojim plažama, gradićima i kafanama, odličnoj kafi i slatkišima, srdačnim ljudima, dobroj klimi i savršenim mestima za dobar odmor.

Ono što morate obići kada dođete u Italiju je svakako Rim, Toskana, Milano, Venecija, Pompeja, obalu Amalfi, Cinque terre, Napulj, čuvena italijanska jezera itd… Nema kraja nabrajanju nestvarnih turističkih destinacija.

Turska

Jedna od najpopularnijih i najlepših destinacija za letovanje. Zemlja koja je okružena sa četiri mora, Egejskim, Mramornim, Crnim i Sredozemnim, nudi vam različite sadržaje i prirodne lepote, pa ukoliko odlučite da vaš izbor bude Turska leto 2019, imaćete uspomenu za ceo život.

Klima je podređena reljefu i položaju same države pa je oko mora klima sredozemna i suptropska u centralnim delovima je kontinentalna, a na planinama planinska. Turska je velika država sa preko 60 miliona stanovnika a zbog svog položaja i uticaja kultura predstavlja pravi raj za turiste bilo da je u pitanju verski turizam ili odmor za dušu i telo.

Gde provesti leto kada je Turska u pitanju?

Najpoznatija letovališta su Bodrum, Kušadasi i Antalija. Turska ima brojna letovališta i ogroman turistički kapacitet pa je u stanju da ispuni svaku vašu želju. Ne morate nužno izabrati jedno od ova tri letovališta jer Turska nudi zaista mnogo, ali možda vam naše predstavljanje pomogne da se odlučite.

Bodrum – Jedno od najlepših i najluksuznijih letovališta u Turskoj. Grad Bodrum nalazi se na istoimenom poluostrvu na obali Egejskog mora. Važi za mondensko letovalište i nekada su ga posećivali truski bogataši i elita. Međutim, danas su sadržaji, smeštajni kapaciteti i cene prilagođene običnim turistima pa Bodrum više nije nedostupan običnom svetu.

Bodrum je letovalište koje broji veliki broj prelepih plaža a u ovom gradu naćićete zanimljive istorijske građevine kao što je zamak Svetog Petra koji se nalazi na samom ulazu u zaliv. Bodrum ima bogat noćni život, veliki broj diskoteka i klubova pa je omiljeno letovalište i za mlade. Ukoliko se odlučite za letovanje u Turskoj neka Bodrum bude na vrhu vaših opcija.

Kušadasi– U prevodu ostrvo ptica, se nalazi na obali Egejskog mora. Najpoznatije plaže na Kušadasiju su Ladies, Long, Silver Sands, Love, a pored plaža simbol Kušadasija je zamak koji potiče još iz vremena vizantijskog carstva.

Veliki broj restorana i kafića, miris orijentalnih poslastica koji se širi ulicama Kušadasija, akva parkovi, izletišta i sadržaji koji su prilagođeni svim ukusima sigurno će vas naterati da se odlučite za letovanje u Kušadasiju.

Antalija – Višemilionski grad, smešten na obali Mediteranskog mora. Nalazi se među najvećim gradovima u Turskoj. Međunarodni aerodrom koji se nalazi u gradu garantuje vam direktne linije, česte polaske i odlične veze sa ostatkom sveta. U Antaliji se nalazi staro jezgro grada koje je bogato tradicionalim kultrunim sadržajima, hranom, slatkišima, suvenirima, kafanama i restoranima. Sa druge strane, moderan deo grada omogućava vam šoping, uživanje u operi, baletu, pozorištu, noćnom provodu i klubovima. Ukoliko ste turista, ovde ćete naći sve što vam je potrebno. Antalija vas neće ostaviti ravnodušnim.

Pokušali smo da vam damo predlog gde da otputujete ovog leta. U pitanju su tri veoma atraktivne zemlje i cilj nam je bio da vam makar malo pomognemo u odabiru.

PROMO TEKSTOriginal Article