Provetravanje smanjuje prenošenje koronavirusa za 80%

EPA/Zoltan Balogh
epaselect epa08899149 The hand of a nurse wearing protective gear is held by a patient at the intensive care unit of Szent Janos Hospital treating COVID-19 patients during the pandemic of new coronavirus disease (COVID-19) in Budapest, Hungary, 15 December 2020 (issued 22 December 2020). EPA-EFE/ZOLTAN BALOGH — HUNGARY OUT — ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Profesor na Univerzitetu Kembridž, Šon Ficdžerald, rekao je da su istraživanja pokazala da dobra provetrenost u zatvorenim prostorijama smanjuje mogućnost prenošenje koronavirusa za 70 do 80 odsto.

Ficdžerald je član Kraljevske akademije za inženjerstvo na Kembridžu i kaže da kad god može, „provetrava ili odšrafljuje prozore koji su godinama bili zatvoreni“.

– Ukoliko ne mogu da otvorim prozor, izlazim iz prostorije. Odbijam da budem u zatvorenoj prostoriji koja nema dobru ventilaciju – rekao je Ficdžerland, a preneo BBC.

On podržava preporuke brojnih zdravstvenih organizacija da se redovno peru ruke, drži socijalna distanca i maske, ali dodaje da bi provetravanje trebalo da bude četvrta stavka na listi stvari koje je obavezno uraditi, „međutim, nje nema uopšte“, dodaje on.

– Moja briga je da najhladnije vreme još nije stiglo, ali vidim da su se ljudi već zabarikadirali zbog hladnoće i da su im prozori uglavnom zatvoreni. Bojim se da sa novim, daleko zaraznijim sojem Covid-19, moramo da shvatimo da je sada još važnije da aerosole u vazduhu držimo na neuporedivo nižem nivou – zaključio je profesor.