Provjerite da li smijete farbati kosu: Ovaj test od 10 sekundi otkriće vam sve!

Ako se odlučite da sami kod kuće farbate kosu,obratite pažnju na neke stvari i provjerite  da li smijete farbati kosu uz pomoć ovog jednostavnog testa.

Izdvojite prstima jedan pramen kose, pokvasite ga sa malo vode, gledajte koliko treba vašoj kosi da upije kapljice.

Ako kosa upije vodu u roku od 10 sekundi to pokazuje da je kutikula kose previše oštećena i kosu nije moguće jednako ofarbati.  Međutim u koliko je potreno više od 10 sekundi da se kapljica upije, onda je vaša kosa u dobroj formi.

Na oštećenje kutikule, utiče češljanje mokre kose,uvijanje stajlerom i izbjeljivanje kao i upotreba pegle. Zbog svega ovoga kosa gubi vlagu i počinje pucati.

Kako biste je oporavili smanjite izloženost topoti bilo da je riječ o fenu,te ne sušite kosu odmah nakon pranja.

Rezultat slika za farbanje kose

Vjerovatno koristite dosta različitih farbi za kosu kako biste dobili željenu boju. Ipak, trebate da znate da je često korištenje tih hemikalija štetno. Možete postići željenu boju kose i koristeći prirodne metode.

Donosimo neke od njih

Za dobijanje lijepih crvenkastih nijansi, možete koristiti ovaj preparat:

  • Sok do repe ili mrkve
  • Malo kokosovog ulja

Pomiješajte sastojke i nanesite temeljito na glavu.Prekijte plastičnom folijom i ostavite tako  nekih sat vremena. Kasnije isperite i osušite. Ponavljajte nekoliko puta mejsečno i pimjetit ćete rezultate.

Orasi za dobijanje smeđih nijansi

Izlomite orahe i kuhajte ljuske u vodi barem pola saat. Nakon što se voda ohladi potopite kosu u tu šerpu gdje se kuhalo, 20 minuta i pobrinite se da ne zahvatite tjeme previše.

Kamilica za posvjetljene kose i zlatne nijanse

  • 8 kašika sušene kamilice(cjetova)
  • 300 ml vode
  • Sok od limuna

Sa 300 ml vode prelijte cvjetove kamilice. Zagrijavajte 15 minuta. Kada se ohladi, procijedite. Na kraju dodajte sok od pola limuna. Nanesite na kosu i ostavite da se suši jedno 20-ak minuta. Kasnije isperite i osušite.

Rezultat slika za kamilica za plavu kosu

Luk za sijedu kosu

Za prekrivanje sjede kose vam dobro može poslužiti luk. Skuhajte jedno pola čaše luka sa njegovom kožicom(onom providnom koju vidite kada gulite luk).

Kuhajte 20-tak minuta. Ostavite da se ohladi i nanesite na kosu. Nanesite na kosu, ostavite jedno 20 minuta i saperite. Ponavljajte nekoliko puta mjesečno, 1-2 puta sedmično za dobre rezultate.

Uvijek prije spavanja ili izlaska vani, osušite  kosu dobro kako vam se usta ne bi iskrivila (jer djelujete na nervus facialis) nipošto ne spavajte sa mokrom kosom.