Provjerite ODMAH kakva je vaša ŽELUČANA KISELINA uz pomoć samo jednog sastojka iz kuhinje!

154

Nije dobro kada je ima ni previše ni premalo. Želudačna kiselina je prijeko potrebna vašem organizmu, ali u normalnim i dozvoljenim količinama, a evo kako da odredite količine želučane kiseline i kako da riješite njen manjak ili višak.

Nedostatak želudačne kiseline dovodi do nemogućnosti da potpuno svarite proteine, tako da oni odlaze u tanko crijevo kao fragmenti proteina, a trebali bi odlaziti u obliku aminokiselina. Taj nedostatak dovodi do mnogo zdravstvenih problema i tegoba, uključujući nadutost, osjetljivost na neke namirnice koje koristimo u ishrani, gasove i bolove. Pored toga, ukoliko se radi o nedostatku ove kiseline odmah je apsorbcija vitamina B12 umanjena. Zbog toga možete da osjećate čest umor i pospanost.

Alternativna medicina savjetuje da popijete nekoliko kašika cveklinog soka ili da pojedete salatu od cvekle. Ako vam urin nakon konzumacije cvekle bude proziran, vi imate dovoljnu količinu kiseline i da ona dobro radi svoj posao u organima za varenje. Ako mijenja boju, odnosno ako boja urina postaje crvenkasta onda vam je kiselina slaba. U slučaju da je urin roze ili crvenkaste boje, preduzmite dvije stvari:

1) Popijte dvije čaše vode petnaest do tridest minuta prije jela. To će vaš želudac zaštititi od kiseline.

2) Prije obroka popijte čašu jabukovog sirćeta pomiješanog sa  vodom, nikako samo sirce, da biste smanjili nivo kiselosti. Na punu čašu vode idealna je mjera dvije kašičice sirćeta.