Provjerite proteine: STALNO STE BOLEŠLJIVI, IMATE ZANOKTICE, OPADA VAM KOSA?

Provjerite proteine: STALNO STE BOLEŠLJIVI, IMATE ZANOKTICE, OPADA VAM KOSA?

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

“Proteini su vam potrebni kako biste izgradili sve komponente vašeg imunog sistema”, kaže Daun Džekson Blatner, autor The Flexitarian Diet.

U skladu sa tim, ako vam se čini da su prehlade i infekcije postale previše česte, a vi ste inače dobrog zdravlja, najvjerovatnije imate manjak proteina.

Drugi znak: Konstantno imate zanoktice.

“Naša koža je veliki imuni sistem, zato što nas štiti od okruženja.”, kaže Blatner. Ukoliko vaša koža nije jaka zbog nedostatka proteina, možda ćete početi da primjećujete pukotine i zanoktice, koje vas potencijalno izlažu bakterijama i dovode do infekcije.

OSJEĆATE SE SLABO
Znamo da su proteini neophodni za bildovanje mišića, pa ako ne unosite dovoljno proteina, vaši mišići će početi vremenom da se smanjuju, a vi ćete se osjećati slabo i nesposobnim da uradite vježbu u kojoj ste ranije briljirali.

OPADA VAM KOSA
Proteini su gradivni blok svih vaših ćelija, uključujući i folikule kose.
“Ukoliko su vaši folikuli kose jaki, zadržaće kosu na vašoj glavi uprkos svim spoljnim faktorima, ali ako ne unosite dovoljno proteina, moguće je da ćete primijetiti da vam kosa slabi i opada.”, kaže Blatner.

VAŠ MOZAK SE OSJEĆA “MAGLOVITO”
Balans šećera u krvi je esencijalan ako želite da ostanete fokusirani. Kada unosite malo (ili nimalo) proteina u organizam, nivo glukoze varira i možete da se osjetite pomalo nestalno i maglovito.

ŽUDITE SA SLATKIŠIMA
Jedan od prvih znakova da ne unosite dovoljno proteina: Žudite za slatkišima i nikada se ne osjećate dovoljno sito. Jedna od glavnih funkcija protina jeste da održe vaš nivo šećera u krvi stabilnim, što znači da ako imate manjak proteina, vaš nivo glukoze će opadati, podstičući vas da odmah posegnete za slatkišima.

Broj pregleda:
2

2021-06-27
Aura Redakcija