Provjerite svoje zdravlje jednostavnim metodama: Blijede linije na dlanu ukazuju na anemiju, a bijeli grumenčiči oko očnih kapaka na – povišen holesterol!

Provjerite svoje zdravlje jednostavnim metodama: Blijede linije na dlanu ukazuju na anemiju, a bijeli grumenčiči oko očnih kapaka na – povišen holesterol!

Posted by: Aura Redakcija

in LJEPOTA & ZDRAVLJE, SIGNALI TIJELA

Jednostavnim metodama koje ovdje objašnjavamo možete brzo utvrditi imate li povišen holesterol, probleme s plućima, cirkulacijom, organima za probavu… Najbolje je kod liječnika provjeriti rezultate ovog testa, ali za početak možete se držati jednostavnih savjeta koje vam nudimo u ovom tekstu.

  1. Nedostaje li vam željezo?

TEST: Okrenite dlan nagore i drugom rukom pritišćite prste unazad. Dlan će vam poblijediti, ali tri glavne linije koje ga horizontalno presijecaju trebaju biti crvene. Blijede linije ukazuju na anemiju.

STRUČNO MIŠLJENJE I SAVJET: Slabost, tahikardija i bljedilo klasični su simptomi anemije i javljaju se kao posljedica smanjenog nivoa hemoglobina u krvi. Riječ je o proteinu koji vezuje kisik kako bi ga proslijedio u tkiva. Postoje razni oblici anemije, a jedna od najčešćih posljedica je nedostatak željeza.

Za početak napravite nalaz krvi, a onda promijenite ishranu. Jedite namirnice koje sadrže puno željeza, poput špinata, ali nikad u kombinaciji sa sirom, koji smanjuje iskorištavanje ovog minerala u organizmu.

  1. Kakva vam je probava?

TEST: U čaši vode razmutite kašičicu sode bikarbone i popijte. Trebali biste osjetiti mučninu, a ako je niste osjetili, moguće je da imate probavnih problema.

STRUČNO MIŠLJENJE I SAVJET: Soda bikarbona u kontaktu sa želučanom kiselinom proizvodi plinove koji izazivaju mučninu. Izostanak reakcije ukazuje na nizak nivo kiseline u želucu, koji se ne smije zanemariti. Najčešće se radi o posljedicama promjena na sluzokoži želuca i poremećaju u radu žlijezda koje stvaraju klorovodoničnu kiselinu tokom probave. Sve su to tipični simptomi gastritisa, te bi se valjalo obratiti liječniku i obaviti odgovarajuće preglede.

Ako je rezultat testa pozitivan, izbjegavajte masne umake i začinjenu hranu koja se teško probavlja. Obavezno napravite analizu krvi.

  1. Je li vam holesterol dobar?

TEST: U ogledalu pažljivo posmatrajte područje oko očiju i pokušajte uočiti bijele grumenčiće oko kapaka, naslage masnoće koje ukazuju na povišen nivo holesterola u krvi.

STRUČNO MIŠLJENJE I SAVJET: Ovakve naslage stvaraju se kad je ukupan Holesterol viši od 6 mmol/L. Opasan je jer se taloži na zidovima krvnih žila i povećava opasnost od razvoja srčanih bolesti.

Napravite analizu krvi. Ukoliko vam holesterol prelazi 5,2 mmol/L, pređite na ishranu s malim udjelom masnoća. Liječnik će vam, ukoliko je potrebno, prepisati terapiju za snižavanje nivoa holesterola.

  1. Koje vam namirnice ne pašu?

TEST: Nakon jela osjećate nadutost ili vam se na licu i vratu pojavljuju crvene mrlje? Možda ne podnosite neku namirnicu. Otkrijte što vam smeta. Prvo na vratu izmjerite broj otkucaja srca u minuti, a zatim pojedite porciju te sporne hrane i nakon nekoliko minuta ponovno izmjerite puls. Zdrave žene, primjerice, imaju oko 70 otkucaja u minuti.

STRUČNO MIŠLJENJE I SAVJET: Ako se puls ubrza za više od 10 otkucaja u minuti u odnosu na prvo mjerenje, to može biti znak da vam namirnica koju ste pojeli ne paše. U slučaju nepodnošenja neke hrane organizam aktivira odbrambeni sistem i ubrzava rad srca.

Napravite takozvani Alcat-test kojim se određuje nivo IgG antitijela u krvi, nastalih kao posljedica netolerancije na različite namirnice.

  1. Kakva vam je cirkulacija?

TEST: Uštipnite se kažiprstom i palcem na tri ili četiri različita mjesta na bedrima. Promjena boje od nekoliko sekundi ukazuje na početnu fazu zadržavanja tekućine u tkivima.

STRUČNO MIŠLJENJE I SAVJET: Nakupljanje vode u tkivima simptom je slabe cirkulacije, a zadržavanje tekućine otvara vrata nastanku celulita. Ovaj problem često je posljedica hormonalnih poremećaja jer estrogen potiče tkivo da zadržava tekućinu.

Ako uzimate tablete za kontracepciju, od ginekologa tražite da vam preporuči drugi oblik zaštite od trudnoće.

Broj pregleda:
1.364

Komentari

komentara

cirkulacija signali tijela 2020-04-30
Aura RedakcijaOriginal Article