Prva dva simptoma omikrona po kojima ćete ga prepoznati

EPA/Friedemann Vogel

Dosadašnji podaci ukazuju na to da omikron izaziva blažu kliničku sliku kod obolelih, ali se širi brže nego prethodne varijante. Lekari upozoravaju da obratite pažnju na dva simptoma koja mogu da ukazuju da ste zaraženi omikronom.

Još od početka pandemije Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) uvrstio je mučninu i povraćanje na spisak mogućih simptoma kovida 19. Međutim, lekari sada upozoravaju da bi upravo ta dva simptoma mogli prvo da se pojave kod pacijenata koji su zaraženi omikron sojem.

“Kod delte simptomi gornjih disajnih puteva bili su vrlo ozbiljni i javljali su se u plućima. Pacijenti bi imali upalu pluća, teškoće s disanjem i završavali bi na respiratoru. Ali, kod omikrona, pacijenti u većoj meri imaju gastrointestinalne probleme i imaju više simptoma”, rekao je Bill Admire, glavni medicinski službenik bolnice u Alabami.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Microbiology, Immunology and Infection pokazalo je da su želudačni problemi relativno čest rani simptom virusa. U istraživanju se navodi da se mučnina i povraćanje javljaju i kod odraslih i dece, te da to mogu biti početni simptomi infekcije, prenosi Best life.

Nadalje, gastrointestinalni simptomi takođe mogu biti znak po kojem se omikron razlikuje od obične prehlade. Tim Spektor, profesor genetske epidemiologije na King’s Collegeu u Londonu, istakao je da se ova dva gastrointestinalna simptoma češće pojavljuju kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane ili su primile buster dozu.